Vajon tényleg a hideg okozza a felfázást? Vagy talán a szexuális érintkezés útján „terjedő” baktériumok okolhatók mindezért?

Egy hölgy ismerősöm már több, mint egy éve folyamatosan kiújuló húgyúti fertőzéssel küzdött, s mikor már azt látta, hogy lassan többet költ antibiotikumra, mint ételre, úgy érezte, itt az ideje a fizikai síkon túli megoldást keresni a problémájára.

Amikor a konzultáción mesélni kezdett, kiderült, hogy tünetei új párkapcsolatával párhuzamosan jelentek meg, tehát feltételezhető (és milyen egyszerű megoldás!) lenne, hogy a partnere a szexuális élettel egyetemben a folyamatos mikroorganizmus utánpótlásról is gondoskodott… de ez nem fedte a valóságot.

Nézzük csak, mire tökéletes biológiai megoldás a húgyutak laphámjának elváltozása?

A válaszhoz nem kell túl messzire mennünk… Az állatvilágban az egyik legegyértelműbb terület-kijelölési eszköz a vizelet, illetve az ebből adódó illatminta. Ennek működését könnyen megérthetjük, ha megfigyeljük négylábú barátaink viselkedését, ahogy egymás után jelölgetik meg a parkoló járművek kerekét az utcán, rajtuk hagyva ezzel a szagmintát, amivel egyértelműsíteni próbálják a többi eb számára, hogy a kijelölt útvonal a fennhatóságuk alá tartozik.

Mi történik, ha az egyed úgy érzi, hogy valaki betolakodik a kijelölt (vagy általa feltételezett) határain belülre? Ilyenkor beazonosítható egy területhatár-kijelölési konfliktus, aminek hatására a biológiai különprogramoknak köszönhetően a húgyutak adott részének (vesemedence, húgyvezetékek, húgyhólyag, húgycső) laphám szövete automatikusan sorvadásnak indul. Ezzel kitágítja a vizelet útját, annak könnyebb távozása érdekében, ami segít alaposabban kijelölni a határokat. Amikor ez sikerült (vagyis a betolakodás megszűnt), az elvékonyított laphám regenerálódásnak indul.

Ez a program bennünk, emberekben is kódolva van, és ugyanúgy aktivizálódik a birtokhatár- ill. fészekhatár-konfliktusok esetén. Érdekes, hogy a nőknek – ha nőies hormonállapotban vannak – nincsen szükségük területkijelölésre, hiszen a biztonságot alapvetően a férfi biztosítja. Viszont képes rá; s ez a képessége azonnal aktivizálódik is, amint a fészek veszélybe kerül és pl. egy rivális megjelenik a színen. Ilyenkor a nő harcossá válik és ennek megfelelően a hormonállapota is ideiglenesen férfias lesz.

Ezért a legtöbb esetben, amikor húgyúti elváltozásokról beszélünk, fellelhető egy rivális, aki rendszeresen át- átlépi azt a bizonyos képzeletbeli határt. Nők esetében ez lehet pl. az anyós (aki mindig mindent jobban tud), a párunk expartnere, egy régi barátnő, vagy akár egy szakmai szempontból rivális személy, aki valamiért veszélyezteti a fészken belüli alfa pozíciónkat. Itt tehát a kulcsszó: a féltékenység.

Amikor féltékenyek vagyunk, a helyzet orvoslása érdekében a húgyutak megfelelő részén a laphám sorvadni kezd és ehhez még – ösztönzésképpen – megjelenik bennünk a gyakori vizelési inger is, hogy jobban rá tudjunk koncentrálni a határkijelölés feladatára és ez minél kevesebb fájdalommal járjon. Mikor újra biztonságban érezzük magunkat, akkor a laphám égetően fájdalmas, gyulladásos regenerálódásba kezd, ezt a részt szoktuk felfázásnak, hólyaghurutnak, vesemedence gyulladásnak stb. nevezni, attól függően, hogy az elváltozás mely szervrészeket érint.

De térjünk vissza az érintett hölgyre (nevezzük Mónikának), akinek a párkapcsolata kissé zaklatottan kezdődött, ugyanis szerelme, Máté azért vált elérhetővé, mert a korábbi partnere „dobta”. Mónika és Máté nagyon egy hullámhosszon rezegtek, és csodálatos időket töltöttek együtt, egészen addig, amíg Máté expartnere tudomást nem szerzett erről, és újra megpróbálta becserkészni az elvesztett vadat. S ezt meglehetősen ügyesen csinálta... Mátéban felidéződtek az együtt töltött évek emlékei és Mónika születésnapi partiján nem átallott expartnerével összefonódva megjelenni.

Nos... Mónikának ez volt az első fészekhatár konfliktusa. S ez meglehetősen erősre sikerült!

Ugyan Máté kapcsolata az exével nem tartott túl sokáig és Mónika végül megnyerte a harcot, de az addig elszenvedett frusztráció komoly lenyomatot hagyott és minden alkalommal, amikor az ex akárcsak szóba került valamiért, Ő visszakapcsolt a partin átélt emlékekhez és féltékenysége aktivizálta a fészekhatár-kijelölési programot, aminek a visszatérő húgyúti gyulladás lett a következménye.

Az elváltozás okát sikerült mindössze egy konzultáció alatt feltárni, s innentől a megoldás is kézenfekvő volt. Amint Mónikának sikerült megbocsátani a történtekért, valamint elengedni az ehhez kapcsolódó érzelmeket, a tünetei eltűntek, és végre Mátéval való kapcsolata is a konfliktusmentessé vált.

 

Ezen írás nem törekszik teljességre, a témakör csak egy részét érintettem, és a bennünk zajló biológiai folyamatok és a konfliktus jellegének megértésére szolgál. Minden ember élete-életvonala egyedi, ezért a pontos kiváltó okokat személyre szabottan, a megélt események függvényében érdemes vizsgálni. Az, hogy ki hogyan birkózik meg a konfliktusaival egyénenként változó, más területeket másként kezelünk, attól függően, hogy mennyi negatív tapasztalatunk, kudarc élményünk gyűlt ott össze. Egy konfliktus feltárása nem helyettesíti az orvosi ellátást.

Kapcsolódó írás:
Esti "mesék"
A karácsonyi betolakodó - húgyúti elváltozás esettörténet

Hogy ne maradj le semmilyen aktuális információról, iratkozz fel a hírlevelemre!

 

Tudj meg többet:

Ha szeretnél közreműködni abban, hogy milyen témában jelenjenek meg cikkek vagy egyéb tartalmak,
azt alább a hozzászólásoknál megteheted. Nagyra értékelem a visszajelzésed!
Ha támogatnád a munkám, sokat tudsz segíteni a cikkek megosztásával,
hogy az információ eljusson a megfelelő helyre, a megfelelő emberekhez.
Ha adományoznál a biologikus gondolkodás elterjedése érdekében, azt ITT tudod megtenni.
Köszönöm megtisztelő figyelmed!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönöm, hogy ellátogattál hozzám! Ha bármi kérdésed van, elérsz az alábbi helyeken:

Fontos linkek

Adatkezelési tájékoztatóCikkekTanfolyamokKonzultációKapcsolatRólam
© Copyright 2017-2024 - Elek Noémi - Minden jog fenntartva.
envelope-ophonefacebookyoutube-playpaper-plane