Tartalom:
Mi a gyomorégés érzelmi háttere?
Mi az oka a test általános felvizesedésének?
Mi az oka a korlátozások alatt tapasztalt magas vérnyomásnak?
Mi az oka a korlátozások alatt megélt fáradtságnak? -azaz a "BIOLÓGIAI ALTATÓ"
"Másfél méter!" - A birtokféltési konfliktus

Mi a gyomorégés érzelmi háttere?

(2020.10.26.)

A következő [karantén-szindróma] tünet az ellenállóké.

A gyomorégés tünetének felelőse a kis kanyarulat laphám-elváltozása.
A gyomor laphám akkor reagál, ha egy gyomorba került "létfontosságú" falat megszorul, és annak valamilyen módon a kimozdítására van szükség. Ezt a laphám sorvadással, egy belső átmérő átmérőtágítással segíti elő, hogy a falat végül vagy bekebelezésre kerülhessen, vagy a külvilágba távozhasson.

Érzelmeink tekintetében értelmezve ez a folyamat akkor indul be, amikor egy kialakult, megrekedt állapot miatt mérgelődünk, dühöngünk, bosszankodunk.
Mikor egy ember vagy a környezetünk olyan módon cselekszik, ami egyáltalán nem egyezik a saját nézetünkkel, igazságunkkal, vagy olyan döntéseket hoz vagy intézkedéseket tesz, ami minket is érint, amivel hierarchikusan fölénk helyezi a pozícióját, és amit nem akarunk elfogadni. (Képekben kifejezve ez olyan, mintha a birtokunk határait a mi rovásunkra módosították volna, és ez ellen próbálnánk újra és újra felvenni a harcot, hogy a régi állapotok visszatérjenek.
Biologikus terminológiával élve: ez a birtok-bosszúsági konfliktus.

A gyomorégés tünetét a gyomor kis kanyarulatának ektodermális szövetének fekélyesedésekor érzékeljük, aminek nem igazán van köze a gyomorsav (túl)termeléséhez, sokkal inkább ahhoz, hogy a konfliktus aktivizálódásával a gyomor laphám túlérzékenységgel reagál, ami a gyomorsavval való érintkezést fájdalmassá teszi. A dolog szépsége, hogy szimplán a helyzet megoldásával, vagy az érzelem elengedésével ez a túlérzékeny állapot átvált érzéketlenségbe és regenerálódásnak indul. A regenerálódás folyamán a fájdalomkrízis (epileptokrízisben) még visszatér egyszer, azt követően a megoldás utáni szakasz végéig a szövet fájdalommentesen épül vissza az eredeti állapotára, (ha nem történik visszaesés a konfliktusba).

Jelen korlátozásokhoz kapcsolódóan ez a tünet többnyire azoknál jelenhet meg, akik nem tudják vagy nem akarják elfogadni például a kialakult helyzetre válaszként hozott igazságtalan és/vagy ambivalens intézkedéseket, az értelmetlen, manipulatív megoldásokat, a logikátlan, elnyomó, erőszakos megnyilvánulásokat,
vagy akik már bőrükön érzik az élet egyre "szűkülő keresztmetszetét"
vagy akik nem értenek egyet a félelemben megosztott társadalom ellenkező oldalának álláspontjával, és az igazságért permanensen ütközeteket vívnak.

 

Mi az oka a test általános felvizesedésének?

(2020.10.23)

 

Ebben a [Karantén-szindróma] sorozatban azokat a tüneteket vesszük/vettük sorra, amiket már a konfliktus aktív szakaszban is, tehát az érzelem megjelenésével egy időben észlelhetünk magunkon, mégpedig azzal a céllal, hogy amennyiben találkozunk velük, a lehető leghamarabb változtathassunk és megszüntethessük azokat.
A következő, a test általános felvizesedése is aktuálisan ide tartozik.

 

A test ödémásodásáról alapesetben vagy a regenerálódási ödémák kialakulásánál (a megoldás utáni szakaszban), vagy a vese-gyűjtőcsatornák elzáródásánál (konfliktus aktív szakaszban) beszélünk. Míg az előbbinél az adott szerv körüli ödémásodásról, az utóbbinál a test általános felvizesedéséről van szó.

 

A vese-gyűjtőcsatorna a vesének az az entodermális szövetből kialakult része, ahol az érgomolyagok által szűrt elővizeletből a víz nagy része még visszaszívásra kerül. Ezen a szakaszon történik a vér térfogatának, az ozmotikus nyomásának, az ionösszetételének és Ph-jának beállítása a visszaszívott víz és nátrium mennyiségének szabályozásával.
Ennek köszönhetően, ha a testet (a vízbevitel hiányából adódóan) a kiszáradás veszélye fenyegeti, vese-gyűjtőcsatorna egyszerűen elzáródik, és nem engedi a vizelet/víz távozását, hogy a tovább létezésünk minél hosszabb ideig biztosítva legyen.

 

A vese ezzel a funkciójával nem csak a konkrét kiszáradás lehetőségére reagál.
Hanem, ha az életünk bármely területén olyan érzelmeket élünk meg, ahol a számunkra LÉTFONTOSSÁGÚ dolgok áramlása megszűnik, (vagy jelentősen csökken), akkor ez a biológiai különprogram ugyanúgy aktiválódik a "partra vetettségünkre", és hogy a "kiszáradás" ne történhessen meg, vagy részlegesen vagy teljesen elzárja a lefolyót, ami aztán a testünk felvizesedését eredményezi.
A korlátozások idején ez lehet összefüggésben például a gazdasági kilátástalansággal, a bevétel csökkenéssel és az ebből adódó létbizonytalansággal,
vagy a társadalmi érintkezések csökkenéséből adódó figyelem, szeretet, törődés nélkülözéséből adódó magányossággal,
vagy az egészségügy "korona-fókusz" beállítottsága miatti ellátatlansággal is akár..., (habár a kórházi ellátások során sok esetben ez a programunk korlátozások nélkül is aktivizálódik.)
Fontos tudni, hogy ezt a fajta vizesedést nem befolyásolja a vízhajtók használata! Viszont a helyzet megoldásával, vagy az érzelem elengedésével (kifejezésével) azonnal újraindul a vizelet kieresztés.

Mi az oka a korlátozások alatt tapasztalt magas vérnyomásnak?

(2020.10.01.)

 
Gondolom, hogy azt nem kell túl sokat magyarázni, hogy a 2020-as évben az emberek nagy része egy felfokozott készenléti állapotba, "konfliktus aktív" állapotba került. Nyilván nem lehet általánosítani, egyénenként mindenki mást, és más módon él meg életének eddigi tapasztalásaitól és a felvett hiedelmektől függően. De azért van néhány olyan terület, ami valamilyen módon a legtöbbünket érinti. Véleményem szerint a következőekben tárgyalt magas vérnyomás tünetét okozó érzelmek/érzetek halmaza is ilyen...
 
Minden konfliktus aktív (szimpatikotónia) állapotában beszélhetünk megemelkedett vérnyomásról, de a nagyobb mértékű vérnyomás emelkedés a vesekéreg (a vese mezodermális szövetének) elváltozásához köthető. A vese mezodermális szövetéből épülnek fel az érgomolyagok (nefronok), amik a vér átszűrését, a már nem szükséges anyagok kiválasztását végzik.
Konfliktus hatására a vesekéreg (egy későbbi megerősítés miatt) előbontásnak indul, szövetállománya csökkenni kezd, ami miatt magasabb vérnyomás szükséges, hogy a kevesebb szövettel is a megfelelő mennyiségű vér átszűrésre kerülhessen.
A funkciójából adódóan minden olyan "önértékelés csökkenési" konfliktus a vesekéreghez tartozik, ami folyadéknak, vagy folyó, áramló "dolognak" a túláradásával vagy elapadásával kapcsolatos (a vér kivételével).
Ez még akkor is sokféle lehet, ha ragaszkodunk a lezárásokkal, korlátozásokkal kapcsolatos intézkedésekhez.
Ide tartozik a pénz áramlásával (a likviditással) kapcsolatos konfliktus.
Ha például az aktuális gazdasági helyzet olyan mód hozott változást, hogy nem áramlik megfelelő mennyiségű pénz az életünkbe, ha a részvény árfolyamok nem számunkra kedvezően alakultak, és ez számunkra aggodalomra ad okot.
Ide tartozik az is, hogyha túlterheltnek érezzük magunkat. Ha például a rendeletek, vagy a költségcsökkentések miatt már 3 ember munkájával kell megbirkóznunk, ha a munka mellett gyermekeink oktatásáról, biztonságáról is fokozottan kell gondoskodnunk.
Vagy ide tartozhat az a rengeteg információ, (ál/rém)hír, ami eláraszt és zavar, az ezzel járó gondok és kilátástalanság, ami túlterheli a mindennapjainkat, ugyanakkor a másik oldalon az ebből adódóan csökkenő figyelem és törődés, ami a szeretteinktől áramlik felénk vagy szeretteinknek áramoltatunk, és az ebből adódó "áramlás hiánya" miatt megélt frusztráció.
 
Minél inkább jelen vannak a említett tényezők az életünkben, és minél inkább aggódunk, anélkül, hogy kifejezésre juttatnánk, annál nagyobb mértékű elváltozást és tüneteket tapasztalhatunk. Az elváltozástól nem kell megijedni. A magas vérnyomás a közhiedelemmel ellentétben nem okoz szövődményeket.
De mindig segít, ha a problémát tudatosítjuk és kifejezzük, és persze fontos lenne, hogy a konfliktus mielőbb megoldásra találjon.
A konfliktus megoldásával a vesekéreg azonnal regenerálódásnak indul, a vérnyomás csökken (megoldás utáni/regenerálódási szakasz).
 

Mi az oka a korlátozások alatt megélt fáradtságnak? -azaz a "BIOLÓGIAI ALTATÓ"

(2020.09.18.)

A fáradtság hátterében (biologikus gondolkodást alkalmazva) alapvetően két dolog állhat: az egyik a (bármely) regenerálódás miatti fáradtság, a másik pedig a mellékvese kéreg biológiai különprogramjának konfliktus aktív szakaszában megélt állapota.
Ha a fáradtság érzésünk a korlátozásokkal, a karantén intézkedésekkel egy időben jelentkezett/jelentkezik, akkor jellemzően az utóbbi a jelenség okozója.
A szerveink, szervezetünk működését a megélt érzetek, érzelmek irányítják.
A mellékvese kéreg működésének változását egy ún. "iránytévesztési konfliktus" okozza. Azaz egy olyan érzettartalom, mely szerint veszélyes egy bizonyos irányba haladnom, vagy a vágyott irányba haladásomat korlátozzák. Ennek oka a szerv funkciójában rejlik, ugyanis a mellékvese állítja elő azokat a hormonokat (kortizol, adrenalin), amik a mozgékonyságunkért, éberségünkért, aktivitásunkért felelősek. Normál működésünk esetén a ébredésünkkel a kortizol termelésünk megnő, és estére mire a pihenésre kerül a sor lecsökken, hogy aludni tudjunk.
De egy mellékvesét érintő konfliktus esetén, amikor "a mozgékonyságunk számunkra veszélyes vagy hátrányos lehet", akkor a mellékvese visszafogja a hormontermelést, ami miatt lassúvá, fáradttá, gyengévé, aluszékonnyá válunk.
Jelen esetben ezt megélhetjük például úgy, hogy a média által felvázoltaknak megfelelően "a külvilág egy veszélyes hellyé vált", és ennek megfelelően a legbiztonságosabb, ha elzárjuk magunkat, ha nem mocorgunk túl sokat, ha csendben meghúzódunk, amíg "elül a vihar".
Vagy a másik oldalon szeretnénk egy általunk vágyott irányba haladni, de a "járvánnyal" kapcsolatos intézkedések, rendeletek és ezek következtében létrejött állapotok ezt akadályozzák, megállásra (vagy lassú haladásra) kényszerítenek.
Minél erőteljesebb érzelmekkel éljük meg a konfliktust, annál hangsúlyosabban jelentkeznek rajtunk a tünetek, az elváltozások, (ami ez esetben konfliktus aktív szakaszban a mellékvese kéreg nekrózisa, megoldás utáni szakaszban pedig annak gyulladásos helyreállítása szövetszaporulattal.) Az elváltozástól nem kell megijednünk, viszont arra mindenképpen érdemes lenne figyelmet fordítanunk, hogy minél előbb LEZÁRJUK A KONFLIKTUS AKTIVITÁST, hogy tegyünk a megoldás érdekében!
(De ha a fentieket szimplán tudatosítjuk, már az is javíthat a helyzeten.)

 

"Másfél méter!" - A birtokféltési konfliktus

(2020.08.28)

 

A hanggal való területkijelölés egyik legkézenfekvőbb természetbeli előfordulása a madaraknál tapasztalható. A madarak (többnyire) énekükkel jelzik a többi egyednek, hogy az adott terület már foglalt, keressenek maguknak távolabb helyet a fészek építésére. Megfigyelhető, hogy tavasszal amíg ki nem alakulnak a fészkeléshez szükséges állapotok az egyedek rendkívül hangosak, amikor már biztonságban érzik a területüket, elcsendesednek. Feltételezhető, hogy a köztük ilyenkor kialakuló kommunikáció nem a fennkölt ódák zengéséről szól, hanem sokkal inkább egy területét, pozícióját féltő szárnyasok feldúlt és talán közönséges vokális csatájáról. Mint például: "Miért nem mész vissza a saját faágadra, te "repedtcsőrű"?! Nem látod, hogy ez a gesztenyefa már foglalt? Tartsd be az 5 méter távolságot, meg ne lássalak még egyszer az én lombjaim között!"
Persze nem feltétlenül tökéletes a fordítás, de talán érzékelteti azt, amiről egy TERÜLET/BIRTOKFÉLTÉSI konfliktus szól - ami emberi mivoltunk jelen eseményeinek alapja és következménye is.

 

Az érzelmek kifejezése a Biologikában, vagy a biologikus gondolkodásban egyébként is kulcskérdés. A jelen állapotokban úgy tűnik, még fontosabbá vált.Ugyanis az, hogy az ember szabadon kifejezheti az érzelmét, véleményét, hangot adhat az igazának, az erőfölényt, de minimum egyenrangúságot jelent a másik féllel szemben.
Ha valamilyen módon megtiltják vagy megakadályozzák az embernek ezt, - akár képletesen is, mondjuk maszkviseléssel - akkor ezzel a férfias, kiáradó energiáit lefojtják és az egyén a feminin, visszahúzódó energiáit kezdi el működtetni. (Ez a reakció a nem, a hormonális állapot és a biológiai oldalúság függvényében változik. Mivel a birtokféltési konfliktus alapvetően férfias hormonális állapotban jelenhet meg, az itt leírtak többnyire a jobbkezes férfi reakcióját mutatják).

 

Ennek biológiai háttere a nemi/birtok zóna programoknál keresendő. Ahol az adott környezeti erőviszonyok mérlegelésével meghatározzuk, hogy abban a helyzetben a domináns férfias vagy a visszahúzódó nőies hozzáállást alkalmazzuk (túlélésünk érdekében). Ennek működési alapjaként azok a kondicionált hierarchikus minták szolgálnak, amiket korábban, pl. gyerekkorban vettünk fel, vagy akár már generációkon keresztül ismétel a családi vérvonal.

 

Könnyű erre példát találni, ha arra gondolunk, hogy egy munkahelyen a vezetőség háta mögött folyton dühöngünk és morgolódunk, de mikor szembe kerülünk velük, negédesen mosolygó, behúzott farkú pudlikká válunk.
Vagy például a férfi az otthontól távol szidja az asszonyt, haza érve viszont simulós kezesbáránnyá válik.
Ide tartozik az is, amikor attól félünk, hogy "Vajon, ha a saját értékrendünknek megfelelően cselekszünk, akkor mások mit szólnak hozzá?" Lehet, hogy határozott gondolataink és elképzeléseink vannak bizonyos dolgokról, de ez nem egyezik a közösségen belüli irányelvekkel vagy közmegegyezéssel, ezért "túlélésünk érdekében" - tehát azért, hogy a közösség rólunk kialakított képe ne szenvedjen csorbát visszafojtjuk a véleményünket, az érzelmeinket, és bólogató, mosolygós pofit erőltetünk magunkra.
Miért is? Mert úgy érezzük, hogy van mit vesztenünk. Mert valaki vagy valakik kontroll alatt tartanak minket és az érzelmeink, álláspontunk, véleményünk kifejezésével, elveszthetjük azt a pozíciót, amiben KÉNYELMESEN érezzük magunkat - legyen ez egy társadalmi, közösségi vagy munkahelyi működésből felépítésből származó előny, vagy akár bármilyen családon belüli kapcsolatból származó biztonság.

 

Ezen írás nem törekszik teljességre, a témakör csak egy részét érintettem, és a bennünk zajló biológiai folyamatok és a konfliktus jellegének megértésére szolgál. Minden ember élete-életvonala egyedi, ezért a pontos kiváltó okokat személyre szabottan, a megélt események függvényében érdemes vizsgálni. Az, hogy ki hogyan birkózik meg a konfliktusaival egyénenként változó, más területeket másként kezelünk, attól függően, hogy mennyi negatív tapasztalatunk, kudarc élményünk gyűlt ott össze. Egy konfliktus feltárása nem helyettesíti az orvosi ellátást.

Kapcsolódó írások:
Mi áll ténylegesen a veseleállás hátterében?
A teremtés koronája - avagy a "média vírus" fénykora

Hogy ne maradj le semmilyen aktuális információról, iratkozz fel a hírlevelemre!

Tudj meg többet:

Ha szeretnél közreműködni abban, hogy milyen témában jelenjenek meg cikkek vagy egyéb tartalmak,
azt alább a hozzászólásoknál megteheted. Nagyra értékelem a visszajelzésed!
Ha támogatnád a munkám, sokat tudsz segíteni a cikkek megosztásával,
hogy az információ eljusson a megfelelő helyre, a megfelelő emberekhez.
Ha adományoznál a biologikus gondolkodás elterjedése érdekében, azt ITT tudod megtenni.
Köszönöm megtisztelő figyelmed!

 

2 hozzászólás a(z) “Q&A - "Karantén-szindróma"” bejegyzéshez

  1. Zsuzsa szerint:

    Szenzációsan összeszedett gondolatok. Hálásan köszönöm!
    nagyon jókor jött!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönöm, hogy ellátogattál hozzám! Ha bármi kérdésed van, elérsz az alábbi helyeken:

Fontos linkek

Adatkezelési tájékoztatóCikkekTanfolyamokKonzultációKapcsolatRólam
© Copyright 2017-2024 - Elek Noémi - Minden jog fenntartva.
envelope-ophonefacebookyoutube-playpaper-plane