Tartalom:
Horkolás
Éjszakai ágybavizelés

 

Éjjel, vagy legalábbis amikor alszunk folyamatosan azokat a korábban megélt, konfliktusainkat és traumáinkat dolgozzuk fel, amiket tudatosan vagy nem tudatosan elrejtünk, amikkel félünk és/vagy nem akarunk szembesülni.

Egy ilyen nem tudatos "trauma-kifejezésmód" a horkolás is.

(2021.08.05.)

Azt mondják, hogy "a férfi horkolása éjjel egyfajta büntetés, amiért a nő egész nap beszél". És ami azt illeti, ez nem is áll túl messze az igazságtól... 🙂

Alapvetően a hangképzéshez közvetlenül a gége és a tüdő kéregállományi reléi kapcsolhatók, amelyek a hanggal történő területkijelölésért felelősek. Ennek két fajtája van, egy kiáradó "férfias", és egy visszahúzódó "nőies", attól függően, hogy a hanghatás a kilégzéshez vagy a belégzéshez kapcsolódik.

Hogy ezt egyszerűbb legyen elképzelni, gondoljunk az állatvilág a macskaféléire. Például az oroszlán üvöltés a kilégzéshez tartozó területkijelölés, és a másik egyedet távozásra szólítja fel, míg egy gepárd vagy macska dorombolása, amely hanghatás a belégzéshez társul, inkább beinvitálja a másik egyedet az állat határain belülre, vagy készteti a másik határainak feladását.

Ennek emberi megfelelője lehet például egyik oldalon, ha kiabálunk a másikkal, a másik oldalon pedig amikor csendben hízelegve, bújósan próbáljuk visszanyerni a másik bizalmát, (például) miután megbántottuk - és ezek nem tudatosan kifejezett hanghatása a horkolás. Azt, hogy épp melyik oldallal van dolgunk, úgy különböztethetjük meg, hogy megfigyeljük, hogy a hanghatás a levegővételnél vagy a kifújásánál hallható.

Visszatérve a bevezetésre, ha a jelenség párkapcsolatunkban, férfiaknál tapasztalható, akkor, ha kedvesünknél a horkolás a levegő kifújásánál jelentkezik, akkor például elképzelhető, hogy (szerinte) túlságosan kemények és kritikusak vagyunk vele - pl. kritizáljuk , hogy mit néz a TV-ben, hogy mit hogyan csinál, vagy miért nem csinál... stb. -, de mivel nem akar harcot, és nem akar senkit megbántani, ezért nem tudatosan, a "véleményét" csak éjszaka fejezi ki.

Ez esetben akár érintettségünkre is fény derülhet, ha meg tudjuk figyelni, hogy horkol-e akkor is, amikor nem vagyunk mellette. Ugyanis az ellenünk irányuló területkijelölési hanghatás többnyire akkor jelentkezik, amikor jelen vagyunk.

De nem feltétlenül kell, hogy mindez a partnerhez, kedveshez fűződjön. Lehet bárki más is, - nőként is, férfiként is - akit a "horkolással próbálunk távol tartani", aki ránk telepszik, akivel szemben nem megoldott, vagy nem illendő, hogy kifejezzük azt, ami bennünk van - és folyamatosan foglalkoztat minket a téma.

Ha a belégzésnél tapasztalható a horkolás, - főleg veszekedések után tapasztalható - akkor az érintett vissza szeretné szerezni a pozícióját, vágyik a közelségére, újra hozzá szeretne bújni a párjához, akár megbocsátást szeretne.

Bármelyik eshetőség van a háttérben, ha sikerül az érintettel átbeszélni a konfliktust, elérni, hogy kifejezze az ezzel kapcsolatos érzelmeit, és megoldást találni rá, akkor ez a zajos alvás megszűnik. 🙂

 

Az éjszakai ágybavizelés hátterében

Az állatok világában a vizelet a terület kijelölésére szolgál. Annak érdekében, hogy uralmukat a többi egyed számára is egyértelművé tegyék, a vizelettel "illatmintát" hagynak az általuk birtokolt területen.

Mi emberek jellemzően már nem használjuk a területkijelölésnek ezt a formáját, de mivel a biológiai különprogramok kódolva vannak bennünk, ezért a konfliktushoz tartozó reakció és elváltozás esetünkben is megjelenik, ha szükség van rá.

Ugyanakkor gyerekkorban, amikor még nem rögzültek bennünk a társadalmi normák, sok esetben még a biológiából felvett mintáink szerint reagálunk. (Igazából, többnyire később is eszerint teszünk, csak az eszköztárunk változik.) Ezért érdemes lehet figyelemmel kísérni a testvérek közötti harcot, mert sok esetben a gyermekek közötti "játék" sokkal inkább a "túlélésről", a családban betöltött pozícióról szól, mintsem boldog időtöltésről.

Az ágybavizelés elsősorban a vesemedence kéregállományi reléjéhez kapcsolódik, ami a területhatár-kijelöléssel kapcsolatos konfliktusokra reagál.

A területhatár-kijelölésnek akkor van értelme, ha valamely betolakodó vagy rivális veszélyezteti a pozíciónkat, a tulajdonunkat, az életünket.

Egy gyermek a "saját" határkijelölési konfliktusát többnyire testvérekkel és kortársakkal éli meg, például amikor alulmarad a testvérharcban, amikor elveszik a játékait, vagy folyamatosan piszkálják, macerálják őt.
Emellett nagyjából 10 éves korig (biológiai okokból) "átveheti az anya konfliktusát" is, ami ebben a témában lehet például akkor, ha az anyának az anyósa, vagy az édesanyja túlságosan beleavatkozik a párkapcsolatba/gyereknevelésbe,
vagy akár, ha a szülők válása után az anya nem tudja az apát távozásra bírni,

vagy ha az anya életének valamely területén riválissal szembesül, féltékenységet él meg. Ilyenkor az anya konfliktusát a gyermek sajátjaként kezeli és reagál rá.

A konfliktusra adott válasz - az ágybavizelés. Ami tulajdonképpen nem rendellenesség, hanem a határkijelölésnek, a betolakodó távoltartásának egy biológiai megoldása, ami az ébrenlét során jelenlévő félelmek, elvárások és kondícionáltság miatt nem tud felszínre kerülni, és ami a helyzet rendezésével, az érzelmek kifejezésével megszűnik.Szépen illeszkedik a képbe az a megfigyelés, hogy a jelenség a fiúknál 2x gyakrabban tapasztalható, ugyanakkor a nagycsaládosoknál is sűrűbben fordul elő.

A fiúk nagyobb számú érintettsége abban rejlik, hogy a biológiában elsődlegesen a hím egyedek feladata a területhatár kijelölés, ezért fiúként sokkal természetesebb ez a reakció. A nagycsaládosoknál pedig mivel többen vannak, több a lehetséges rivális, ezért több ilyen irányú konfliktus alakulhat ki, amit rendezni szükséges.

Kapcsolódó cikk a területhatár-kijelölési konfliktusról/húgyutak elváltozásáról:

 

Ezen írás nem törekszik teljességre, a témakör csak egy részét érintettem, és a bennünk zajló biológiai folyamatok és a konfliktus jellegének megértésére szolgál. Minden ember élete-életvonala egyedi, ezért a pontos kiváltó okokat személyre szabottan, a megélt események függvényében érdemes vizsgálni. Az, hogy ki hogyan birkózik meg a konfliktusaival egyénenként változó, más területeket másként kezelünk, attól függően, hogy mennyi negatív tapasztalatunk, kudarc élményünk gyűlt ott össze. Egy konfliktus feltárása nem helyettesíti az orvosi ellátást.

Kapcsolódó írás:

Hogy ne maradj le semmilyen aktuális információról, iratkozz fel a hírlevelemre!

Tudj meg többet:

Ha szeretnél közreműködni abban, hogy milyen témában jelenjenek meg cikkek vagy egyéb tartalmak,
azt alább a hozzászólásoknál megteheted. Nagyra értékelem a visszajelzésed!
Ha támogatnád a munkám, sokat tudsz segíteni a cikkek megosztásával,
hogy az információ eljusson a megfelelő helyre, a megfelelő emberekhez.
Ha adományoznál a biologikus gondolkodás elterjedése érdekében, azt ITT tudod megtenni.
Köszönöm megtisztelő figyelmed!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Köszönöm, hogy ellátogattál hozzám! Ha bármi kérdésed van, elérsz az alábbi helyeken:

Fontos linkek

Adatkezelési tájékoztatóCikkekTanfolyamokKonzultációKapcsolatRólam
© Copyright 2017-2022 - Elek Noémi - Minden jog fenntartva.
envelope-ophonefacebookyoutube-playpaper-plane