Tartalom:
Horkolás
Éjszakai ágybavizelés
Alvászavar

 

Éjjel, vagy legalábbis amikor alszunk folyamatosan azokat a korábban megélt, konfliktusainkat és traumáinkat dolgozzuk fel, amiket tudatosan vagy nem tudatosan elrejtünk, amikkel félünk és/vagy nem akarunk szembesülni.

Egy ilyen nem tudatos "trauma-kifejezésmód" a horkolás is.

(2021.08.05.)

Azt mondják, hogy "a férfi horkolása éjjel egyfajta büntetés, amiért a nő egész nap beszél". És ami azt illeti, ez nem is áll túl messze az igazságtól... 🙂

Alapvetően a hangképzéshez közvetlenül a gége és a tüdő kéregállományi reléi kapcsolhatók, amelyek a hanggal történő területkijelölésért felelősek. Ennek két fajtája van, egy kiáradó "férfias", és egy visszahúzódó "nőies", attól függően, hogy a hanghatás a kilégzéshez vagy a belégzéshez kapcsolódik.

Hogy ezt egyszerűbb legyen elképzelni, gondoljunk az állatvilág a macskaféléire. Például az oroszlán üvöltés a kilégzéshez tartozó területkijelölés, és a másik egyedet távozásra szólítja fel, míg egy gepárd vagy macska dorombolása, amely hanghatás a belégzéshez társul, inkább beinvitálja a másik egyedet az állat határain belülre, vagy készteti a másik határainak feladását.

Ennek emberi megfelelője lehet például egyik oldalon, ha kiabálunk a másikkal, a másik oldalon pedig amikor csendben hízelegve, bújósan próbáljuk visszanyerni a másik bizalmát, (például) miután megbántottuk - és ezek nem tudatosan kifejezett hanghatása a horkolás. Azt, hogy épp melyik oldallal van dolgunk, úgy különböztethetjük meg, hogy megfigyeljük, hogy a hanghatás a levegővételnél vagy a kifújásánál hallható.

Visszatérve a bevezetésre, ha a jelenség párkapcsolatunkban, férfiaknál tapasztalható, akkor, ha kedvesünknél a horkolás a levegő kifújásánál jelentkezik, akkor például elképzelhető, hogy (szerinte) túlságosan kemények és kritikusak vagyunk vele - pl. kritizáljuk , hogy mit néz a TV-ben, hogy mit hogyan csinál, vagy miért nem csinál... stb. -, de mivel nem akar harcot, és nem akar senkit megbántani, ezért nem tudatosan, a "véleményét" csak éjszaka fejezi ki.

Ez esetben akár érintettségünkre is fény derülhet, ha meg tudjuk figyelni, hogy horkol-e akkor is, amikor nem vagyunk mellette. Ugyanis az ellenünk irányuló területkijelölési hanghatás többnyire akkor jelentkezik, amikor jelen vagyunk.

De nem feltétlenül kell, hogy mindez a partnerhez, kedveshez fűződjön. Lehet bárki más is, - nőként is, férfiként is - akit a "horkolással próbálunk távol tartani", aki ránk telepszik, akivel szemben nem megoldott, vagy nem illendő, hogy kifejezzük azt, ami bennünk van - és folyamatosan foglalkoztat minket a téma.

Ha a belégzésnél tapasztalható a horkolás, - főleg veszekedések után tapasztalható - akkor az érintett vissza szeretné szerezni a pozícióját, vágyik a közelségére, újra hozzá szeretne bújni a párjához, akár megbocsátást szeretne.

Bármelyik eshetőség van a háttérben, ha sikerül az érintettel átbeszélni a konfliktust, elérni, hogy kifejezze az ezzel kapcsolatos érzelmeit, és megoldást találni rá, akkor ez a zajos alvás megszűnik. 🙂

 

Az éjszakai ágybavizelés hátterében

Az állatok világában a vizelet a terület kijelölésére szolgál. Annak érdekében, hogy uralmukat a többi egyed számára is egyértelművé tegyék, a vizelettel "illatmintát" hagynak az általuk birtokolt területen.

Mi emberek jellemzően már nem használjuk a területkijelölésnek ezt a formáját, de mivel a biológiai különprogramok kódolva vannak bennünk, ezért a konfliktushoz tartozó reakció és elváltozás esetünkben is megjelenik, ha szükség van rá.

Ugyanakkor gyerekkorban, amikor még nem rögzültek bennünk a társadalmi normák, sok esetben még a biológiából felvett mintáink szerint reagálunk. (Igazából, többnyire később is eszerint teszünk, csak az eszköztárunk változik.) Ezért érdemes lehet figyelemmel kísérni a testvérek közötti harcot, mert sok esetben a gyermekek közötti "játék" sokkal inkább a "túlélésről", a családban betöltött pozícióról szól, mintsem boldog időtöltésről.

Az ágybavizelés elsősorban a vesemedence kéregállományi reléjéhez kapcsolódik, ami a területhatár-kijelöléssel kapcsolatos konfliktusokra reagál.

A területhatár-kijelölésnek akkor van értelme, ha valamely betolakodó vagy rivális veszélyezteti a pozíciónkat, a tulajdonunkat, az életünket.

Egy gyermek a "saját" határkijelölési konfliktusát többnyire testvérekkel és kortársakkal éli meg, például amikor alulmarad a testvérharcban, amikor elveszik a játékait, vagy folyamatosan piszkálják, macerálják őt.
Emellett nagyjából 10 éves korig (biológiai okokból) "átveheti az anya konfliktusát" is, ami ebben a témában lehet például akkor, ha az anyának az anyósa, vagy az édesanyja túlságosan beleavatkozik a párkapcsolatba/gyereknevelésbe,
vagy akár, ha a szülők válása után az anya nem tudja az apát távozásra bírni,

vagy ha az anya életének valamely területén riválissal szembesül, féltékenységet él meg. Ilyenkor az anya konfliktusát a gyermek sajátjaként kezeli és reagál rá.

A konfliktusra adott válasz - az ágybavizelés. Ami tulajdonképpen nem rendellenesség, hanem a határkijelölésnek, a betolakodó távoltartásának egy biológiai megoldása, ami az ébrenlét során jelenlévő félelmek, elvárások és kondícionáltság miatt nem tud felszínre kerülni, és ami a helyzet rendezésével, az érzelmek kifejezésével megszűnik.Szépen illeszkedik a képbe az a megfigyelés, hogy a jelenség a fiúknál 2x gyakrabban tapasztalható, ugyanakkor a nagycsaládosoknál is sűrűbben fordul elő.

A fiúk nagyobb számú érintettsége abban rejlik, hogy a biológiában elsődlegesen a hím egyedek feladata a területhatár kijelölés, ezért fiúként sokkal természetesebb ez a reakció. A nagycsaládosoknál pedig mivel többen vannak, több a lehetséges rivális, ezért több ilyen irányú konfliktus alakulhat ki, amit rendezni szükséges.

Kapcsolódó cikk a területhatár-kijelölési konfliktusról/húgyutak elváltozásáról:

Az alvászavar hátterében

AZ ÉJSZAKAI ÉBRENLÉT/ALVÁSZAVAR a KONFLIKTUS AKTÍV ÁLLAPOT EGYIK JELE.
Éberségünket és ébrenlétünket a mellékvesekéreg által termelt kortizol hormon befolyásolja.
Általános esetben (normotóniában) reggelre, az ébredés idejére termel a legtöbb hormont a mellékvese, hogy felkeljünk, estére lecsökken a termelés, és éjszakára megszűnik, hogy aludni, pihenni tudjunk.
Ha nem tudunk aludni, az azt jelenti, hogy éjszaka is kortizoltermelés folyik, tehát valami szükségessé teszi, hogy akkor is éberek legyünk.

Ezt az éjszakai kortizoltermelést egy konfliktus aktív állapot okozza, amikor a szervezetünk (éjszaka is) mozgósítja a tartalékainkat, és összpontosítja a figyelmünket a problémás helyzet megoldása érdekében.

Hogy egyszerűbb legyen megérteni, képzeljük el, hogy üldözőbe vesz minket egy ragadozó, ami minket szemelt ki prédául.
Ez valószínű, konfliktust jelentene nekünk, és az is valószínű, hogy a napszaktól függetlenül felhúznánk a nyúlcipőt.

Ez a menekülés akkor érhetne véget, ha valami megoldást találnánk a helyzetre, például biztonságos helyre tudnánk bújni, vagy túljárnánk az állat eszén, és legyőznénk, vagy külső segítséget kapnánk... stb., tehát, ha biztosak lennénk abban, hogy a veszély már nem fenyeget minket. És csak ezután tudnánk megpihenni, ezután tudnánk lehunyni a szemünket, és nyugodtan elaludni.

Habár mai civilizált világunkban többnyire nem vadállatok üldöznek minket, hanem más jellegű konfliktusaink vannak, a konfliktusok mögötti folyamatok és biokémiai reakciók változatlanok.

Azaz addig, amíg valamiféle megoldást nem találunk a konfliktusainkra, (vagy a konfliktushoz kapcsolódó érzelmeink kifejezésére,) addig a mellékvese éjszaka is ébren/éberen tart minket.

Ezen írás nem törekszik teljességre, a témakör csak egy részét érintettem, és a bennünk zajló biológiai folyamatok és a konfliktus jellegének megértésére szolgál. Minden ember élete-életvonala egyedi, ezért a pontos kiváltó okokat személyre szabottan, a megélt események függvényében érdemes vizsgálni. Az, hogy ki hogyan birkózik meg a konfliktusaival egyénenként változó, más területeket másként kezelünk, attól függően, hogy mennyi negatív tapasztalatunk, kudarc élményünk gyűlt ott össze. Egy konfliktus feltárása nem helyettesíti az orvosi ellátást.

Kapcsolódó írás:

Hogy ne maradj le semmilyen aktuális információról, iratkozz fel a hírlevelemre!

Tudj meg többet:

Ha szeretnél közreműködni abban, hogy milyen témában jelenjenek meg cikkek vagy egyéb tartalmak,
azt alább a hozzászólásoknál megteheted. Nagyra értékelem a visszajelzésed!
Ha támogatnád a munkám, sokat tudsz segíteni a cikkek megosztásával,
hogy az információ eljusson a megfelelő helyre, a megfelelő emberekhez.
Ha adományoznál a biologikus gondolkodás elterjedése érdekében, azt ITT tudod megtenni.
Köszönöm megtisztelő figyelmed!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönöm, hogy ellátogattál hozzám! Ha bármi kérdésed van, elérsz az alábbi helyeken:

Fontos linkek

Adatkezelési tájékoztatóCikkekTanfolyamokKonzultációKapcsolatRólam
© Copyright 2017-2024 - Elek Noémi - Minden jog fenntartva.
envelope-ophonefacebookyoutube-playpaper-plane