A karácsonyi betolakodó - húgyúti elváltozás esettörténet

A húgyutak laphámszövete a területhatár-kijelölési konfliktusokra reagál.

A területhatár kijelölést, vagy birtok kijelölést az állatok esetében talán kézenfekvőbb a húgyutakhoz társítani, amikor látjuk, hogy egy kutya végigjelöli a fák törzsét az utcában, - ezzel szagmintát hagyva a többi egyednek, hogy azok tudomásul vegyék, hogy az az ő felségterülete.

De embereknél is jelen van ez a viselkedés, habár civilizált világunkban már nem (feltétlen) vizelettel tesszük ezt, hanem például gyerekként például barikádot építünk párnából, hogy a testvér ne tudjon átjönni a szobának az általunk birtokolt felére, vagy felnőttként kerítést építünk a házunk köré a betolakodók távoltartására, vagy a munkahelyünkön a közös hűtőben tárolt ebédünkre ráírjuk a nevünket, hogy ne más dézsmálja meg, vagy ilyen az is például amikor egy rendezvényen a széken hagyjuk a táskánkat vagy kabátot, jelezve ezzel mindenkinek, hogy "az az én helyem", és hogy "senki ne foglalja el".

Ez utóbbihoz kapcsolódik egy kedves barátnőm Betti története, aki az alábbiakkal keresett meg Karácsony után:

"Képzeld, tegnap voltunk a gyerekekkel a Diótörőn az Erkelben. Bálint (mj.: Betti párja) nem tudott velünk jönni, mert szarul volt, szóval az ő helye üres maradt. Már az első felvonás előtt odapakolt az üres szék háttámlájára a hátam mögött ülő ember, rá a táskámra, mert azt odatettem a Bálint helyére. Tök ideg lettem, de nem szóltam. Egész 2 felvonás alatt az járt a fejemben, hogy az a mi helyünk, fizettünk érte, mi alapján pakol oda? De nem szóltam. A 3. felvonás alatt elmentek, de itthon még dühöngtem egy sort. Reggelre úgy fájt a pipilőm, voltam vagy 5x pisilni 2 cseppért 😄 "

Konfliktus aktív szakasz:
Amikor úgy érezzük, hogy kudarcot vallottunk a terület kijelölésben, amikor úgy látjuk, hogy valamely betolakodónak nem egyértelműek a határok, valakinek nem egyértelmű, hogy a mi "birtokunkkal/tulajdonunkkal" van dolga, (és ezt kifejezetlenül hagyjuk,) testünk beindítja a kapcsolódó biológiai különprogramot, hogy segítsen elhárítani a problémát.

Ezzel a húgyutak laphámja (a határ távoliságától függően a vesemedence laphám, vagy húgyvezeték laphám, vagy húgyhólyag laphám, vagy húgycső laphám) sorvadni kezd, amivel egy átmérőnövekedést hoz létre, és a nagyobb teljesítményre tesz minket képessé területkijelölés tekintetében. Emellett megjelenik egy "gyakori vizelési inger", ami arra ösztönöz bennünket, hogy meg is tegyük a szükséges lépéseket. 🙂

Konfliktus megoldás utáni szakasz:

Amikor végre sikerült tisztázni a határainkat, amikor biztonságban érezzük a tulajdonunkat a konkurenciától, vagy amikor kifejeztük az érzelmeinket és megnyugodtunk, akkor a sorvadt, elvékonyodott területek feltöltődnek,  gyulladással, ödémásodással, vírusok segítségével (vagy anélkül is) regenerálódnak. Ezzel egy ütemben az érintett területen a laphám túlérzékennyé válik, ami a konfliktus intenzitásának függvényében eléggé erőteljes szúró fájdalmakat tud okozni. (Az epileptokrízisben erőteljes konfliktusok esetében előfordulhat láz és vérzés.) A konfliktus megoldás utáni szakasz végére az érintett terület helyreállítása befejeződik, a laphám az eredeti állapotába regenerálódik.
Bettinek a viszonylag rövid konfliktus aktivitás ellenére erőteljes tünetei jelentek meg lázzal, vérzéssel, ami azt mutatta, hogy a máskor akár jelentéktelen eset, most kiemelten fontossá vált valamiért.
Mikor rákérdeztem, azonnal látszott, hogy életének egy meghatározó eseményéről volt szó, amihez nagy elvárásokat kapcsolt:

"A karácsonyt önmagában is vártam, de ez a Diótörő a szívem csücske volt… 🥺"
"Nálam novemberben már fényárban úszik a ház, mindenhonnan karácsonyi izék lógnak, készül a mézeskalács, gyűlnek az ajándékok, és most elterveztem, hogy az első napján négyesben megnézzük a Diótörőt, aztán megyünk Apámhoz, ott az egész család… olyan idilli volt az egész. Ehhez képest…"
"5 éve várok, most sikerült jegyet szerezni négyőnknek 50e (ötven basszus!) forintért. Aztán végül csak elmentünk hárman, akkor volt ez a kabátos dolog, ezen nagyon dühöngtem."
"Ráadásul karácsony első napjára szerezni 4 jegyet az 5.sorba… pfff, tudod mekkora mák kell ehhez?"

Ugyanakkor, ahogy Betti tovább mesélt, kiderült, hogy már napokkal korábban elkezdődtek a családban a Karácsonnyal kapcsolatos bonyodalmak, és elkezdték sorra lemondani a szervezett programokat, az aktuális PCR-tesztes utazási és egyéb korlátozások miatt. És ahogy közeledtek a Diótörő előadás eseményéhez, egyre inkább úgy tűnt, hogy az aktuális szabályozások és félelempropaganda családtagokra mért hatásai, mint valami Grincs, úgy lopja el tőlük a Karácsony örömteli pillanatait. Egyiket a másik után. Ezért alakult ki Bettiben a megfelelő határkijelölés iránti igény, és erősödött fel benne a konfliktus ilyen mértékben mire a színház nézőterére érkezett a gyermekeivel, hogy ezt az egyet senki ne akarja elvenni tőlük.

Betti végül kénytelen volt elfogadni, hogy az idei évben nem tudja elképzelései szerint követni a karácsonyi hagyományait, amivel aztán teret engedett a regenerálódási folyamatoknak, és végbemehetett a gyógyulás.

Ezen írás nem törekszik teljességre, a témakör csak egy részét érintettem, és a bennünk zajló biológiai folyamatok és a konfliktus jellegének megértésére szolgál. Minden ember élete-életvonala egyedi, ezért a pontos kiváltó okokat személyre szabottan, a megélt események függvényében érdemes vizsgálni. Az, hogy ki hogyan birkózik meg a konfliktusaival egyénenként változó, más területeket másként kezelünk, attól függően, hogy mennyi negatív tapasztalatunk, kudarc élményünk gyűlt ott össze. Egy konfliktus feltárása nem helyettesíti az orvosi ellátást.

Kapcsolódó írások:
Mi köze van a felfázásnak a féltékenységhez?
Esti "mesék"

 

Hogy ne maradj le semmilyen aktuális információról, iratkozz fel a hírlevelemre!

Tudj meg többet:

 

Ha szeretnél közreműködni abban, hogy milyen témában jelenjenek meg cikkek vagy egyéb tartalmak,
azt alább a hozzászólásoknál megteheted. Nagyra értékelem a visszajelzésed!
Ha támogatnád a munkám, sokat tudsz segíteni a cikkek megosztásával,
hogy az információ eljusson a megfelelő helyre, a megfelelő emberekhez.
Ha adományoznál a biologikus gondolkodás elterjedése érdekében, azt ITT tudod megtenni.
Köszönöm megtisztelő figyelmed!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönöm, hogy ellátogattál hozzám! Ha bármi kérdésed van, elérsz az alábbi helyeken:

Fontos linkek

Adatkezelési tájékoztatóCikkekTanfolyamokKonzultációKapcsolatRólam
© Copyright 2017-2024 - Elek Noémi - Minden jog fenntartva.
envelope-ophonefacebookyoutube-playpaper-plane