Vakbélgyulladás, demencia biologikus háttere - a koala evolúciójának perspektívájából

Tartalom:
Vakbélgyulladás
Demencia, elbutulás

 

Vakbélgyulladás

(2022.07.27)
Amit vakbélgyulladásnak neveznek, az tulajdonképpen a féregnyúlvány gyulladása.
A féregnyúlvány a vékonybél és a vastagbél csatlakozásánál lévő, vakbélhez csatlakozó, embernél átlag. 8-10 cm hosszú, (de lehet 2-26 cm között,) tubuláris szerv, ami fontos emésztéshez szükséges mikroorganizmusokat tárol a vakbél és a vastagbél számára.

Többnyire azt feltételezik, hogy a gyulladást a féregnyúlvány elzáródása, és/vagy a bennrekedt pangó nyirokváladék és baktériumok hatására körülírt gennygyülem, esetleg egy másik gyulladás átterjedése okozza, de a pontos okát az akadémikus orvoslás nem ismeri.

Hogy a féregnyúlvány elváltozásának oka jobban érthető legyen, érdemes megvizsgálni, hogy hogyan működik a koala esetében. A koala féregnyúlványa több, mint 2m hosszú és mikroorganizmusok millióit tartalmazza.

A koala étrendje meglehetősen egyhangú, szinte kizárólag az eukaliptuszfa leveleivel táplálkozik. Nincs más emlős, ami az eukaliptusz levelét táplálékként hasznosítani tudná, mert kemény rostokban rendkívül gazdag, alacsony a tápértéke, és a legtöbb állat esetében mérgező is.

Valószínű lehet, hogy valamikor régen a koala populáció csak úgy tudott tudott fennmaradni, hogy az eukaliptusz erdőket választotta élőhelyéül, így viszont az emésztésével, (és más élettani működésének megváltoztatásával is,) alkalmazkodnia kellett a körülményekhez.

Ezért egy szimbiózisos emésztési mód alakult ki nála, és a belekben lévő baktériumokkal együttműködve képes a más számára lebonthatatlan rostok és fehérjék hasznosítására, valamint a méreganyagok semlegesítésére. Ebben nyújt segítséget számára az az igen hosszú féregnyúlvány, ami megfelelő környezetet biztosít a mikroorganizmusok tevékenységéhez.

De még így is, hogy kellő hatékonysággal megeméssze a táplálékát, hogy a legtöbb hasznosítható tápanyagot és vizet kivonja belőle, a koala agyagcseréje rendkívüli módon lelassult, így az állat napi 18-22 órát alvással (és emésztéssel) tölt.

Amikor az emberek esetében a féregnyúlvány elváltozásra kényszerül, akkor hasonló helyzetbe kerülünk, hasonló igények jelentkeznek nálunk, mint a koala esetében, - tehát fizikailag helyet csinálunk a bél-szimbiontáinknak, hogy felkészüljünk egy olyan emészthetetlen dolognak a feldolgozására, amin nem tudunk változtatni, vagy amitől nem tudunk egykönnyen szabadulni, mert pont az otthont, az egyedüli forrást jelenti számunkra.

Ilyen lehet például, ha egy gyermeknek egy "mérgező otthonban" kell megoldania a mindennapokat, ha folyamatosan a szülők veszekedéseit kell hallgatnia, vagy
ha pl. valami csúnya, emészthetetlen (családi) üggyel kell szembesülnünk, amiről lehetetlen nem tudomást venni, és ha már életünk részévé vált, segítségre van szükségünk a feldolgozásához.

A vakbélgyulladás - a féregnyúlvány gyulladása - a konfliktus megoldását követően jelentkezik a regenerálódás jeleként, a plusz mirigyszövet gombák általi elbontásával, ödémásodással, és a konfliktus-megoldás utáni szakasz második felében váladékbesűrűsödéssel.

 

Demencia, elbutulás, elképedtség, zombiasodás

(2022.08.03)
A demencia/elbutulás egy agytörzsi konstelláció következménye.

Az agytörzsi konstelláció jelentése, hogy "az agytörzs mindkét agyi térfelén minimum 1-1 becsapódott konfliktus szimpatikotóniás állapotban együttáll".

Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy a létfenntartásunkat biztosító mirigyes szerveink közül, egy a "bekebelezéssel", és egy a kiadással kapcsolatban fokozott működést igényel.

Tehát egy időben valamilyen alapműködésünket érintő konfliktusunk van, mind a bevételezéssel, megszerzéssel kapcsolatban, mind a kiadással, megemésztéssel kapcsolatban.

Ennek egy egyszerű példája, ha "nincs mit ennem", és azt, "ami van, még megemészteni sem tudom". Ezt az állapotot éli a koala.

A koala kedves-butuska, mackószerű ábrázata mögött egy agytörzsi konstelláció áll.
Jelenlegi állapotában egy "csökkentett üzemmódot" folytat, ami a lelassult és korlátozott életvitelében is megmutatkozik, és csak a legfőbb életfunkcióinak ellátására van mód.

Esetében a konstelláció mögötti konfliktusok többnyire a táplálékhiány, és az energiaszegény és mérgező étrend miatt alakultak ki. Mivel (jelenleg) az egyedüli táplálékforrása az eukaliptusz, az állatnak meg kellett oldania, hogy a növényből a legtöbbet hasznosítsa, a méreganyagok megfelelő semlegesítésével egyetemben. Ez a folyamat rendkívüli módon igénybe veszi az állat emésztőrendszerét, - a májat, a beleket, és kiemelten fontos a féregnyúlvány szerepe, - de még a fokozott működés mellett is, a nap túlnyomó része erre, - az eukaliptusz feldolgozására - megy el, hiszen csak néhány (2-6) órát tölt az állat ébren.

Az emésztés mellett fokozott, szinte 100%-os a vízvisszatartása, - amit a vesegyűjtőcsatorna különprogram aktív működése segít, - hiszen abban a pár ébren töltött órában többnyire nincs ideje és energiája vizet keresni, mert ilyenkor a táplálékbevitelt kell biztosítania, és így a levelekből fedezi a vízszükségletét is.
Ezt az agytörzsi konstellációt egyébként az is alátámasztja, amit a biológusok állítanak, hogy a koala őseinek agya korábban kitöltötte az egész koponyát, de a mai fajoknál jelentősen összezsugorodott. A koponyaüreg 40%-a agyvíz, - "a két agyfélteke olyan, mind egy összeszáradt dióbél az agytörzs tetején".

Ez a degeneráció, ez az agysorvadás, feltehetően annak következtében alakult ki, hogy a létezés alapfeltételeit éppen csak fedezi a táplálékból hasznosított energia, az alapfunkciók vezérlését pedig az agytörzs önmagában is ellátja. És mivel így a kéregállomány nagyrészt kihasználatlanul maradt, ezért összezsugorodott.

Az emberek esetében a demenciát, az elbutulást ugyanúgy minimum két alapszükségleteinket érintő ("falat")konfliktus együttállása alakítja ki, csak az embereknél kicsit színesebb a paletta az alapszükségletek tekintetében, hogy mi/ki az, ami/aki nélkül, és mi/ki az, amivel/akivel együtt az életünk ellehetetlenül?

Már az egyik konfliktus megoldásával/feloldásával az érintett automatikusan kiszabadul az elmezavarból, és megkezdődik a konfliktushoz kapcsolódó szerv mirigyszövetének regenerálódása, a plusz szövet gombák általi elbontása.

Mostanában a demenciát az utóbbi évek covid "fertőzés"hullámainak következményeként emlegetik. Valójában a (megtapasztalt) légúti elváltozások tüneteihez semmi köze nincs, viszont köze lehet ahhoz az élethelyzethez, amit a pandémiás-háborús propaganda kialakított. Ez az élethelyzet ugyanis tipikusan az alapszükségleteinket érintő konfliktusokat hozta előtérbe.
Kezdve a betegség vagy háború miatt jelentkező halálfélelemtől, vagy fulladásfélelemtől, (tüdő mirigyszövet),
a minden területen egyre szűkülő tartalékaink miatti kiadások visszatartásán keresztül, (vesegyűjtőcsatorna),

a bevételek, befolyó szükségleteink, (táplálék, üzemanyag) hiánya miatt, (tápcsatorna első felének mirigyszövetei), és az igazságtalanságok emészthetetlensége miatt megélt konfliktusokig (vékonybél második fele, vastagbél)...

 

Ezen írás nem törekszik teljességre, a témakör csak egy részét érintettem, és a bennünk zajló biológiai folyamatok és a konfliktus jellegének megértésére szolgál. Minden ember élete-életvonala egyedi, ezért a pontos kiváltó okokat személyre szabottan, a megélt események függvényében érdemes vizsgálni. Az, hogy ki hogyan birkózik meg a konfliktusaival egyénenként változó, más területeket másként kezelünk, attól függően, hogy mennyi negatív tapasztalatunk, kudarc élményünk gyűlt ott össze. Egy konfliktus feltárása nem helyettesíti az orvosi ellátást.

Kapcsolódó cikk: A melanoma és a szívmegnagyobbodás biologikus háttere - a zsiráf evolúciójának perspektívájából

Hogy ne maradj le semmilyen aktuális információról, iratkozz fel a hírlevelemre!

Tudj meg többet:

 

Ha szeretnél közreműködni abban, hogy milyen témában jelenjenek meg cikkek vagy egyéb tartalmak,
azt alább a hozzászólásoknál megteheted. Nagyra értékelem a visszajelzésed!
Ha támogatnád a munkám, sokat tudsz segíteni a cikkek megosztásával,
hogy az információ eljusson a megfelelő helyre, a megfelelő emberekhez.
Ha adományoznál a biologikus gondolkodás elterjedése érdekében, azt ITT tudod megtenni.
Köszönöm megtisztelő figyelmed!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönöm, hogy ellátogattál hozzám! Ha bármi kérdésed van, elérsz az alábbi helyeken:

Fontos linkek

Adatkezelési tájékoztatóCikkekTanfolyamokKonzultációKapcsolatRólam
© Copyright 2017-2024 - Elek Noémi - Minden jog fenntartva.
envelope-ophonefacebookyoutube-playpaper-plane