A melanoma és a szívmegnagyobbodás biologikus háttere - a zsiráf evolúciójának perspektívájából

Tartalom:
Melanoma
Szívmegnagyobbodás

 

Melanoma

(2022.07.20)
A melanoma egy bőrirhát érintő elváltozás, egy festékes bőrdaganat.

Az irha ősi kötőszövetünk, és minden olyan konfliktushelyzetre reagál, ahol a védelem megerősítésére van szükség. Ez vonatkozhat bármiféle élethelyzetre, ami előhív belőlünk egy támadással, szúrással, sértéssel, égéssel, sérüléssel kapcsolatos félelmet vagy ellenérzést, (akár konkrét fizikai szinten, akár átvitt értelemben,) és az igényt, hogy reagáljunk rá.

Itt az irhában indul meg a pigmentképződés, a barnulás természetes folyamata. A nagy mennyiségű UVA sugárzás visszafordíthatatlanul károsítaná a fehér bőrünkben lévő rugalmas rostokat, ezért ennek megakadályozására pigmenttermelés indul, és az barnulni kezd. Minél sötétebb a bőr, annál inkább elnyeli és hőenergiává alakítja a beérkező sugárzást, ezzel védve a bőrréteg alatti szöveteket a roncsolódástól.

A "sötét bőrrétegnek" fontos szerepe van a hőleadásban is, mert a test belső részéből a felülete felé irányítja a hőt.

Erre az állatvilágban jó például szolgálnak a zsiráf testén lévő "melanoma-szerű" foltok.

A zsiráfról tudjuk, hogy egész nap, minden nap ki van téve az extrém erős napsütésnek, mégsem nevezzük a testén kialakult foltokat melanomának, vagy bőrráknak, pedig tulajdonképpen ugyanarról a szövetről van szó, ugyanazzal a funkcióval.

A zsiráf foltjai ugyan biztosan a rejtőzködésében is segítik, - habár mérete miatt nincs olyan túl sok ellensége, - de fontosabb, hogy a foltok sötét színe védi az állatot a naptól, és emellett mindegyik egyfajta hőablakként működik és segítenek az állat hűtésében. (Ez a tulajdonsága hőkamerán keresztül vizsgálva is látható.)

A foltok alatt kis érrendszer található, mindegyikhez egy vastagabb ér fut, ami a foltok közepében ágacskákban végződik. Ha a zsiráfnak melege van, több vért áramoltat a foltjaiba.

Az emberek testén lévő melanoma is hasonló funkciót próbál ellátni, csak nálunk többnyire nem az extrém körülmények, a meleg és napsütés teremtik meg az igényeket,
hanem a napsütéssel, meleggel, sugárzással kapcsolatos félelmeink, amik az állandóan fülünkbe duruzsoló (betegség)propagandának köszönhetően duzzadnak hatalmassá.
(Más szóval jelen emberi körülmények között a nappal kapcsolatos "sérülés-félelmünk" okozhat melanomát, a nap sugárzása szimplán a bőr barnulását eredményezi.)
Például, mikor félünk az UV sugárzástól, - mert a rádió/TV már előre figyelmeztetett, - de mégis elfelejtünk naptejet vinni magunkkal a strandra, vagy

félünk a napszúrástól, a napégéstől, a bőrráktól... stb. de valamiért mégis hosszabb időre a napra kényszerülünk, mindenféle általunk szükségesnek ítélt VÉDŐfelszerelés nélkül...

Ilyenkor a melanoma válik a "védőfelszerelésünkké".
Mert a testünkben lévő hártyák, ősi kötőszövetek funkciója a védelem, és hogy szükség esetén megerősített védelmet biztosítsanak az érintett területeken.
Éppen ezért, - védelmi funkciójuk miatt, - más, nem nappal és sugárzással kapcsolatos fenyegetettség esetén is reagálhatnak, pl. szúrással, támadással, sérüléssel kapcsolatban,

vagy égéssel, égetéssel, bemocskolással, torzulással kapcsolatban bármilyen konkrét és átvitt értelemben is.

A melanoma konfliktus aktív fázisban alakul ki, szövetszaporulatot - bőrirha megvastagodást - létrehozva, és akkor tűnik el, - akkor bontják el a mykobaktériumok, - ha már nincs igényünk az általa betöltött funkcióra, védelemre.

Szívmegnagyobbodás (szívizomdaganat, szívizomsorvadás)

(2022.07.21)

A szívmegnagyobbodásra az állatvilág egyik jó példája a zsiráf esete, - habár azt nem cimkézik fel ezzel a diagnózissal.

A zsiráf szíve hatalmas, és bivalyerős, (60cm hosszú, 11kg, és nagyjából 50 emberi szívnek felel meg). Persze mondhatnánk, hogy az állat is nagy, ami első hallásra logikus érvelésnek tűnhetne, de a zsiráf teste viszonylag kicsi a hatalmas magasságához (5,5m) képest. Amiért mégis szükség van erre a nagy szívre, arra a válasz a hosszú nyakában rejlik. A zsiráf szívének meg kell oldania, hogy a több mint 1,5m hosszú nyakán túl az agyat is megfelelő vérellátásban részesítse - a gravitáció ellenében.

Ehhez az átlagosnál nagyobb TELJESÍTMÉNYre van szükség, ami esetében a szívkamra izomzatának megvastagításával valósul meg. (Minél hosszabbra nő a zsiráf nyaka, annál vastagabbá válik a szívkamra fala.) A szívkamra nagy izomtömege mellett a belső térfogata viszonylag kicsi, ezért már kis összehúzódás is elég, hogy kipréselje a vért, és az egész testében biztosítsa a véráramlást.

Ha egy ember esetében szívmegnagyobbodást, (vagy szívizomdaganatot) diagnosztizálnak, annak oka ugyanúgy egy teljesítmény vonatkozású (önértékelési) konfliktusban keresendő. Ez szólhat konkrétan a szívünk vér-áramoltatásának teljesítményének elégtelenségéről, - mondjuk ha egy diagnózisnak köszönhetően megijedünk, hogy "gyenge a szívünk" - , vagy szólhat az életben való működésünk elégtelenségéről, például egy sportoló esetében tényleges fizikai teljesítményről, egy mérnök esetében szellemi teljesítményről, vagy egy szülő esetében a gyerekek, a család rendben tartásához, eltartásához szükséges teljesítményről... stb.

Egészen addig, amíg úgy érezzük, hogy nem tudunk annyit teljesíteni, amennyit elvárnak tőlünk, (vagy elvárunk magunktól,) addig egy szívizom előbontást, szívizomsorvadást produkálunk. Mivel az új kötőszöveteknél az elváltozás biológiai értelme a regenerálódási szakasz végére teljesül, a plusz szövet, a plusz szívizom akkor kezd el visszaépülni, amikor elengedjük a teljesítménnyel kapcsolatos aggodalmainkat, amikor megoldjuk a konfliktust. A regenerálódás duzzanattal, gyulladással és szövetszaporulattal zajlik, epileptokrízisben az új izmok beidegződése okozhat szívfájdalmakat, félrekalapálást, de mindenesetre a konfliktus megoldás utáni fázis végére egy - az igényeknek megfelelő - nagyobb teljesítményű szívizom alakul.

 

Ezen írás nem törekszik teljességre, a témakör csak egy részét érintettem, és a bennünk zajló biológiai folyamatok és a konfliktus jellegének megértésére szolgál. Minden ember élete-életvonala egyedi, ezért a pontos kiváltó okokat személyre szabottan, a megélt események függvényében érdemes vizsgálni. Az, hogy ki hogyan birkózik meg a konfliktusaival egyénenként változó, más területeket másként kezelünk, attól függően, hogy mennyi negatív tapasztalatunk, kudarc élményünk gyűlt ott össze. Egy konfliktus feltárása nem helyettesíti az orvosi ellátást.

Kapcsolódó cikk: Vakbélgyulladás, demencia biologikus háttere - a koala evolúciójának perspektívájából

Hogy ne maradj le semmilyen aktuális információról, iratkozz fel a hírlevelemre!

Tudj meg többet:

 

Ha szeretnél közreműködni abban, hogy milyen témában jelenjenek meg cikkek vagy egyéb tartalmak,
azt alább a hozzászólásoknál megteheted. Nagyra értékelem a visszajelzésed!
Ha támogatnád a munkám, sokat tudsz segíteni a cikkek megosztásával,
hogy az információ eljusson a megfelelő helyre, a megfelelő emberekhez.
Ha adományoznál a biologikus gondolkodás elterjedése érdekében, azt ITT tudod megtenni.
Köszönöm megtisztelő figyelmed!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönöm, hogy ellátogattál hozzám! Ha bármi kérdésed van, elérsz az alábbi helyeken:

Fontos linkek

Adatkezelési tájékoztatóCikkekTanfolyamokKonzultációKapcsolatRólam
© Copyright 2017-2024 - Elek Noémi - Minden jog fenntartva.
envelope-ophonefacebookyoutube-playpaper-plane