Milyen mély a nyúl ürege? - A nyúl energetikai-biologikus elemzése

(2023.01.16)

A 2023-as a nyúl éve, ennek apropóján nézzük meg egy kicsit közelebbről a nyúl energiáit!

(A nyúlfélék családjába több faj tartozik, amelyek élőhelyüknek megfelelően formálódtak egyedivé. Pl. az üregi nyúl sokkal inkább territoriális, és családokban él, az állandó, biztonságosabb lakhelyének köszönhetően, és ugyan a mezei nyúl is szeret az ismert környezetben maradni, a kitettsége miatt sokkal inkább rákényszerül a mozgásra és inkább magányosan él, emiatt kevésbé tudja a területét is tartani. Ez a leírás az általános jegyeket érinti inkább, illetve karakteressége miatt, inkább a mezei nyúl tulajdonságait tárgyalja.)

Ami talán mindenkinek eszébe jut a nyúlról, az a termékenység, szaporaság, hiszen a húsvét jelképévé is emiatt vált, hogy arra az évre termékenységet hozzon.
Na de mi van ennek a hátterében?

A nyúl egy prédaállat, a természetben számos ragadozó tápláléka.
A nagy, oldalt ülő, (360°-ban) és éjszaka is jól látó szemei, a nagy fülei, és két hátsó "rugólába", amivel rendkívüli, (akár 70 km/h-ás) sebességre képes, mind a menekülésre teremtettek.
Éppen ezért a nyúl-lét egy állandó készenlétet, egy folyamatos feszültséget feltételez.
Mivel földről és levegőből egyaránt vadásznak rá az éhes ragadozók, ezért minden irányból a veszély lehetőségét kémleli, hogy aztán alkalmas időpontban felhúzza a nyúlcipőt.

A fokozott elölről-hátulról érkező veszélyre irányuló figyelmének, és félelmének köszönhetően, az állat tulajdonképpen egy állandó paranoia-konstelláció (elmeállapot változás) állapotában van. Az állat ideges, és igen érzékeny minden neszre és mozgásra, mert számára létfontosságú a gyorsaság és az időzítés.

Természetes élőhelyei ragadozók által uralt területek, aminek következtében a nyúl a táplálékpiramis alján helyezkedik el, és a folyamatos menekülés következtében nem tudja túlságosan uralni a területét. Emiatt túlélésének végső záloga a számokban rejlik, tehát annál nagyobb az esély a faj fennmaradására, minél többen vannak. A gyakori bagzásának köszönhetően még saját "családjából" is hamar kiszorul, mert mire észbe kap, már születik a következő nyuszi-generáció.

Szaporodási kényszere, a faj többszörös alárendeltségéből, a többszörös veszteségekből adódik, ami tulajdonképpen ugyanaz az állapot (elmeállapot változás), mint az emberek esetében a Casanova-konstelláció, aminek hatására az érintett úgy próbálja meg visszaszerezni az értékét, hogy igyekszik minél többeket meghódítani, és inkább a szexuális aktusok, a szétszórt magok mennyiségének fontosságát helyezi előtérbe, mintsem a stabil, hosszútávú kapcsolatokat.

A nyúlnak hosszú vakbele és féregnyúlványa van, ami űzött vad státusza miatt alakulhatott ki. Ugyanis azzal, hogy folyamatosan menekülni kényszerül, azzal a környezetében lévő táplálék minősége és mennyisége is változik. A nyúl vakbelében a nyúllal szimbiózisban élő baktériumok képesek a cellulóz és egyéb a nyúl emésztőnedveinek ellenálló rostok hasznosítására is. Ezért a legkülönfélébb táplálékok emésztésére is képes és energiaszegény étrenden is megél.

Ha ennek az energiának a világi kifejeződését nézzük, és az előző évek perspektívájából tekintünk az előttünk állóra, akkor majdhogynem egyértelmű, hogy a nyúl éve következik.

Azt gondolom, hogy azt nem kell magyarázni, hogy az előző 3 év eseményei kivették a kezünkből az irányítást, (vagy legalábbis, amiről azt gondoltuk, hogy mi irányítjuk,) hogy a kollektív- és egyéni szinten is sorozatos veszteségeket szenvedtünk el, kezdve egészen a vírusrémületnek tulajdonított történetektől, a háborúig, vagy a válsághoz kapcsolódó pozíció-, anyagi-, és leginkább a szabad döntésünkhöz kapcsolódó veszteségekig. (Persze nem állítom, hogy mindenki ugyanúgy komoly veszteségeket élt meg, de egészen biztos, hogy a történtek mindenkit érintettek valamilyen szinten, és valamennyire összehúzódásra/változásra késztettek.)

Nem lenne csoda, ha lassan nekünk is a fejünk oldalára nőne a szemünk, mert nem tudjuk, hogy elölről vagy hátulról érkezik-e a veszély, hogy épp a múltból üti fel a fejét valami járvány, vagy a szembejövő árak, vagy megszorítások miatt kell menekülnünk, vagy valami újabb kihívás érkezik, amire megoldást kellene találnunk...
Már csak halkan kívánunk "Boldog Új Évet!" is, mert egyáltalán nem vagyunk biztosak benne, hogy a következő jobb lesz, és hogy nem-e tavaly is ezzel rontottunk el valamit...

Talán még a vakbelünk is megnövekszik kicsit, a környezetünk emészthetetlen problémái miatt.

Ugyanakkor a nyúl világában is kódolva vannak ezeknek problémáknak a megoldásai, és mi ugyanúgy örököltök ezeket a programokat. A nyúl válasza ezekre a folyamatos nehézségekre: a gyorsaság, a szexualitás, a termékenység.

Mivel sok esetben az előző években az emberek el lettek távolítva a pozíciójukból, az erejükből, így (a veszteségek hatására) megnövekszik a szexualitás szerepe. "Ha nincs min uralkodnom, akkor igyekszem szaporaságomat felhasználni, hogy a fajom-családom fennmaradjon." Ezt már most is bőven lehet tapasztalni, az állandóan felmerülő gender-kérdésekben, a szingliségben illetve a megállapodás vágyának hiányában. Azt, hogy az emberek nagy része ténylegesen ezen a frekvencián mozog, és erre vevő, például az is mutatja, hogy lassan már nem tudnak egy terméket eladni anélkül, hogy ne lenne mellette egy terebélyes méretű fenék...

DE... Igen, ez az év magában rejti a termékenységet, a gyarapodást és a bő termést is, és kedvező energiát jelent a gyermekáldásnak.

Ezt az energiát leginkább akkor tudjuk használni, ha szabadulni tudunk/tudtunk a külvilág félelemkeltéseitől, a folyamatos üldözöttségünktől, ha már nem azt figyeljük, hogy melyik sarkon milyen veszély leselkedik ránk, és hogy menekülnünk kell...

Ez a nyuszik esetében olyan helyeken alakult ki főleg, ahova úgy telepítették be őket, ahol nincsenek ragadozók, (vagy legalábbis van egy biztos pont az életükben, egy biztonságos zug, ahova visszatérhetnek,) ahol félelmeik nagyrészt megszűnnek és kedvükre szaporodhatnak.

Emberként, mi is akkor tudunk igazán gyarapodni, amikor legyőztük a félelmeinket, amikor visszavettük a pozíciónkat, az erőnket, amikor uralkodni tudunk a területünk felett, az életünk felett...

Boldog gyarapodást kívánok a Nyúl évére!

Ezen írás nem törekszik teljességre, a témakör csak egy részét érintettem, és a bennünk zajló biológiai folyamatok és a konfliktus jellegének megértésére szolgál. Minden ember élete-életvonala egyedi, ezért a pontos kiváltó okokat személyre szabottan, a megélt események függvényében érdemes vizsgálni. Az, hogy ki hogyan birkózik meg a konfliktusaival egyénenként változó, más területeket másként kezelünk, attól függően, hogy mennyi negatív tapasztalatunk, kudarc élményünk gyűlt ott össze. Egy konfliktus feltárása nem helyettesíti az orvosi ellátást.

Kapcsolódó cikk: Vakbélgyulladás, demencia biologikus háttere - a koala evolúciójának perspektívájából

Hogy ne maradj le semmilyen aktuális információról, iratkozz fel a hírlevelemre!

Tudj meg többet:

 

Ha szeretnél közreműködni abban, hogy milyen témában jelenjenek meg cikkek vagy egyéb tartalmak,
azt alább a hozzászólásoknál megteheted. Nagyra értékelem a visszajelzésed!
Ha támogatnád a munkám, sokat tudsz segíteni a cikkek megosztásával,
hogy az információ eljusson a megfelelő helyre, a megfelelő emberekhez.
Ha adományoznál a biologikus gondolkodás elterjedése érdekében, azt ITT tudod megtenni.
Köszönöm megtisztelő figyelmed!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönöm, hogy ellátogattál hozzám! Ha bármi kérdésed van, elérsz az alábbi helyeken:

Fontos linkek

Adatkezelési tájékoztatóCikkekTanfolyamokKonzultációKapcsolatRólam
© Copyright 2017-2024 - Elek Noémi - Minden jog fenntartva.
envelope-ophonefacebookyoutube-playpaper-plane