Mit hoz a sárkány éve?

2024 február 10-én kezdődik a sárkány éve a kínai horoszkóp szerint.
Néhány éve amikor belekezdtem a kínai jegyek állatainak biológia alapú elemzésébe, egyrészt nem gondoltam arra, hogy ennyire jól használható lesz, másrészt arra sem, hogy van köztük egy mitikus lény, amivel majd kezdenem kell valamit, lehetőleg úgy, hogy ne essek át a "csillámpóni" kategóriába... Ez lett belőle! 🙂

A keleti zodiákus sárkányának, a nyugati állatöv Mérleg jegye felel meg, - amivel persze a legtöbb kínai asztrológiát űző mester nem értene egyet, mindenesetre nekünk ez az információ most nagy segítségünkre lesz, lévén, hogy néhány házisárkányon kívül nemigen ismerek élő példányt.

Élnek ugyan sárkányhoz hasonló hüllők, mint a komodói sárkány, de azok szimplán hüllők, szárnyak nélkül, vagy tudunk történetekről, mint például, hogy Mihály arkangyal legyőzi a sárkányt, de ezek közül egyik sem elegendő, vagy nem egészen a megfelelő információ.

Viszont úgy esett, hogy pont ebben az évben a mérleg jegyében vándorol a leszálló holdcsomópont, azaz más nevén a sárkányfarok, ami aztán egyértelműen a "mérleg tulajdonságokra", - mint: egyensúlyozás, döntés-döntésképtelenség, igazság, nőies energiák-Vénusz..,- és az állatok farkának jelentőségére irányította a figyelmet.

Még ha első ránézésre nem is gondolnánk, mindkettő ugyanazokat a kulcskérdéseket veti fel.

Az állatok farka egy több funkciót ellátó szerv, minden egyednél az adott élőhelyhez és az adott körülményekhez specializálódott, de általánosságban elmondható, hogy részt vesznek
 • -az egyensúlyozásban,
 • -az irányításban, döntésben
 • -a terület kijelölésben.
Például egy ragadozó, mondjuk egy gepárd esetében a vadászatnál a farok segíti az állatot, hogy nagy sebességnél megtartsa az egyensúlyát, hogy gyorsan tudjon irányt változtatni, egy ugráló levegőben manőverező állatnál, mint pl. egy mókusnál a levegőben való-, egy vízi emlősnél a vízben való közlekedés irányításában segít.

Emellett a szerepe van a területkijelölésben, a különböző egyedek a farkuk mozgatásával terelik az illatanyagukat arra a területre, ahol éppen úgy érzik, hogy uralkodnak.

 

A farok állása egyben elárulja, hogy az állat az adott területen ereje teljében, uralmi helyzetben, vagy épp alárendelt viszonyban van a környezetével.

Ezt könnyű felismerni például egy kutyánál. Minél magasabbra emeli a farkát, annál inkább magabiztosabbnak érzi magát, és minél jobban maga alá húzza, annál inkább alázatos vagy fél. A laza, légies csóválást általában a boldogság jeleként értelmezik. Egyes viselkedéskutatók azonban úgy vélik, hogy a farokcsóválás a "Maradjak vagy menjek?" konfliktust tükrözik az állatban.

Embrionális állapotban még az embernél is fellelhető a farok-kezdemény, ami aztán visszafejlődik farokcsonttá, habár még így láthatatlanul is mutatja az emberek közötti alá- és fölérendeltséget, azzal, ha valaki maga alá húzza az ülepét és domborítja a gerincét, vagy ha pucsít és homorú gerinccel jár.
A farokkal összehangoltan működik a végbél laphám, amihez pontosan ugyanez az érzésvilág kapcsolódik, tehát hogy "ott székelünk, ahol székelünk", azaz akkor tudjuk kiengedni a végbél tartalmát, ha egy adott környezetben uralkodunk, otthon vagyunk, ellenkező esetben, ha alárendelt helyzetben érezzük magunkat, "behúzzuk fülünket farkunkat", és visszatartjuk a székletet, - ezzel szorulást hozva létre.

Persze, most biztos örülsz, hogy ezt megbeszéltük, de mi köze ennek az egésznek a sárkányhoz?
De mindjárt világos lesz.

A végbél laphámhoz tartozó "dilemmázási-, döntésképtelenségi-, álláspont meghatározási konflikus" egy olyan helyzetben aktivizálódik, amikor az adott területen, ahol otthon vagyunk, vagy otthon érezzük magunkat, más próbál uralkodni felettünk, vagy olyan döntéseket hozni, ami ránk nézve sértő, bántó, igazságtalan, de ez már nekünk nem tetszik, már nem tudjuk elfogadni. (Ezek tipikusan olyan alárendelt/nőies energiájú szituációk, amikor korábban elfogadtuk valaki más vezető szerepét, mert eddig nekünk is előnyünk származott belőle.)

[A konfliktusról és a hozzá kapcsolódó elváltozásról bővebben itt olvashatsz.]
 • Tehát például alkalmazottként dolgozunk egy munkahelyen, és a főnökség vezetési hibáiból adódóan veszteséget szenvedett el a cég, ami miatt úgy gondolják, hogy a termelő alkalmazottak bérét tartják vissza.
  Persze, ha ez nekünk nem okoz problémát, akkor nem történik semmi.
  Ha problémát okoz, de először történik ilyen, meginoghat a bizalmunk a cégben, felmerülhet bennünk, hogy "menjünk-e, vagy maradjunk?", hogy adjuk-e továbbra is az energiánkat egy olyan helyzetbe, ahol nem veszik figyelembe az értékeinket és csak tárgyként kezelnek?
  Tehát beindul a "dilemma-konfliktus".
  Viszont, ha ez már nem az első alkalom, mert pár hónappal-fél évvel ezelőtt is ugyanez történt, és már régóta dilemmázunk azon, hogy ott hagyjuk a céget, akkor ezzel az újabb konfliktussal végre "előjöhet belőlünk a sárkány", ráboríthatjuk az asztalt a főnökre, és felmondhatunk.
 • Vagy egy párkapcsolatban például, ha egy nő lakásába költözik a párja, aki a cuki ábrázatán kívül túl sokat nem ad hozzá a kapcsolathoz, mégis azonnal nyeregben érzi magát és elkezd olyan döntéseket hozni az otthonnal kapcsolatban, amikben teljesen figyelmen kívül hagyja a kedvese igényeit, vagy továbbra is a maga szingli módján akarja folytatni az életét, az a hölgynek dilemma konfliktust okozhat a helyzettel kapcsolatban. De ha ez hosszabb távon sem változik, akkor a hölgy könnyen elsárkányosodhat.

De mit jelent ez?

Amikor az otthonon belül, vagy olyan területen belül, ahol otthon érezzük magunkat ér minket támadás, vagy élünk meg igazságtalanságot, és ez konfliktust okoz, akkor nőies módon/alárendelt helyzetben úgy reagálunk erre, hogy elkezdünk őrlődni, dilemmázni, hogy mitévők legyünk az adott szituációban, ott hagyjuk az egészet úgy ahogy van, vagy elfogadjuk és inkább ne borítsuk fel a "békét", mert még mindig előnyünk származik a helyzetből?

Ha nem tudjuk elfogadni a helyzetet, akkor a következő konfliktus alkalmával már a férfiasabb énünk is bekapcsol, és az agyban egy ún. góc-együttállás, egy "agresszív konstelláció" alakul ki, ami a testünkben olyan folyamatokat idéz elő, amivel mentálisan és fizikálisan is több energiához jutunk, hogy ki tudjunk szabadulni a sarokba szorított helyzetből.

Nagyjából ez az a helyzet, amikor elkezdünk tüzet okádni, mint egy sárkány...

Ha az életünkre, évünkre vetítve nézzük azt, hogy ezzel a "sárkánysággal" akkor tulajdonképpen mi várható, akkor azt mondanám, hogy feltehetően sokan elérkeztek/elérkeznek életüknek egy olyan állomásához, amikor akár munkával kapcsolatos-, akár baráti-, vagy párkapcsolati együttműködések már sokkal többet vesznek el az életükből, mit amennyit hozzáadnak, és emiatt vagy szimplán egy döntéshelyzetbe kényszerülnek, hogy távozzanak, vagy épp végre lesz erejük kifejezni azt, amit eddig nem sikerült... Aztán abból még bármi lehet... persze először parázs viták,
csaták.., aztán elképzelhető, hogy helyreáll a rend... (egy darabig)...

 

Ezen írás nem törekszik teljességre, a témakör csak egy részét érintettem, és a bennünk zajló biológiai folyamatok és a konfliktus jellegének megértésére szolgál. Minden ember élete-életvonala egyedi, ezért a pontos kiváltó okokat személyre szabottan, a megélt események függvényében érdemes vizsgálni. Az, hogy ki hogyan birkózik meg a konfliktusaival egyénenként változó, más területeket másként kezelünk, attól függően, hogy mennyi negatív tapasztalatunk, kudarc élményünk gyűlt ott össze. Egy konfliktus feltárása nem helyettesíti az orvosi ellátást.

Kapcsolódó cikk:
Az aranyér biologikus háttere
Milyen mély a nyúl ürege? - A nyúl energetikai-biologikus elemzése

Hogy ne maradj le semmilyen aktuális információról, iratkozz fel a hírlevelemre!

Tudj meg többet:

 

Ha szeretnél közreműködni abban, hogy milyen témában jelenjenek meg cikkek vagy egyéb tartalmak,
azt alább a hozzászólásoknál megteheted. Nagyra értékelem a visszajelzésed!
Ha támogatnád a munkám, sokat tudsz segíteni a cikkek megosztásával,
hogy az információ eljusson a megfelelő helyre, a megfelelő emberekhez.
Köszönöm megtisztelő figyelmed!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönöm, hogy ellátogattál hozzám! Ha bármi kérdésed van, elérsz az alábbi helyeken:

Fontos linkek

Adatkezelési tájékoztatóCikkekTanfolyamokKonzultációKapcsolatRólam
© Copyright 2017-2024 - Elek Noémi - Minden jog fenntartva.
envelope-ophonefacebookyoutube-playpaper-plane