Krónikus fáradtság gyötör? Lehet, hogy te is egy fekete bárány vagy!

Krónikus fáradtság… ismerős állapot? Bizony, legtöbbünk pontosan tudja, miről van szó. És előszeretettel magyarázzuk is mindenfélével, hogy miért vagyunk fáradtak, kezdve a tavaszi fáradtságtól a téliig, a túlsúlytól és egyben a diétázástól is, a stressztől vagy akár attól, hogy valaki „leszívhatta” az energiámat...

Kijelenthető azonban, hogy az ember alapállapotában – tehát egy pozitív lelki állapotban – egyáltalán nem fáradt, hanem energikus, cselekvésre kész és nagy munkabírású. Ennek a kívánatos állapotnak természetesen megvan a biokémiai magyarázata, ami a mellékvesékhez kötődik: ugyanis ezek a szerveink termelik és tárolják számunkra az éberségünkhöz és mozgékonyságunkhoz szükséges hormonokat (konkrétan a kortizolt és az adrenalint).

De mitől függ e hormonok mennyisége? Bizony, ez is „fejben dől el…” Vagyis amikor úgy érezzük, hogy jó irányba haladunk az életünkben, akkor mellékveséink lelkesen termelik és rendelkezésünkre bocsájtják ezen hormonokat, így mozgékonyak, éberek, frissek leszünk. Viszont ha bizonytalannak érezzük magunkat, kétségeink vannak, vagyis úgy érezzük, hogy nem a jó irányba haladunk, akkor csökken a hormontermelés. Elvégre ha rossz irányba tartunk, akkor a leglogikusabb megoldás erre, hogy megálljunk – vagy ha muszáj tovább mennünk, legalább lassan tegyük, hogy ne kerüljünk túlságosan távolra attól a helytől, ahol még jó volt.

Néhányunknak, az olyan Fekete Bárányoknak, akik inkább a "járatlan utakat" részesítik előnyben, gyakrabban lép életbe ez a különprogram – pusztán azért, hogy megmentse az életünket.

Vadul hangzik? Pedig e konkrét jelenség megfigyelhető az állatvilágban is! Például a bárányoknál.

A birkáknak a nyáj egysége jelenti a biztonságot és a túlélést, ezért mindent megtesznek, hogy együtt maradjanak. Mégis, ha egy bárány túlságosan kíváncsi és vakmerő, és messzebbre merészkedik, vagy netán túlságosan elmélyül egy-egy pitypang elfogyasztásának élvezetében, és mire feleszmél, addigra a többiek már odébb álltak… nos, akkor előfordul, hogy ez a bárány magára marad. Egy magányos birkának az állatvilágban nem sok esélye van a túlélésre, s ilyenkor biológiai programok indulnak be, hogy az ilyen kóbor állatok visszataláljanak a nyájhoz. A mellékvese azonnal csökkenti a mozgékonyságot fokozó hormonok kibocsátását, ami egy fáradt, energiahiányos állapotot idéz elő, s ezáltal eléri, hogy az érintett egyed egy helyben maradjon s ne kerüljön még távolabb a csordától. A nyáj előbb-utóbb észreveszi, hogy a „kis fekete” hiányzik, és keresésére indulnak, valamint telepatikus jeleket küldenek felé. Mikor az elkóborolt bárány vette az adást, a mellékvese újból termelni kezdi a szükséges hormonokat, amitől az újra lelkessé, mozgékonnyá válik és az állat elindul a nyáj felé, a nyáj pedig a kóbor bari felé az örömteli viszontlátás reményében.

E biológiai különprogramok bennünk is kódolva vannak, vagyis ha elszenvedjük a „nyájtól való elszakítottság” vagy „rossz úton járás” érzését, automatikusan aktivizálódnak, aminek (és a mellékvese vázolt működésének) eredményeképpen fáradtság, erőtlenség tör ránk. Viszont a Biologika ismerete nélkül nem tudjuk a helyére tenni ezt a jelenséget, és ekkor kezdünk el mindenféle magyarázatot keresgélni és gyártani… Pedig a válasz ezúttal is bennünk van!

Fentiek alapján könnyen ellenőrizhetjük testi reakciókból, hogy a jó irányba haladunk-e hivatásunk vagy kapcsolataink terén, pusztán annak a megfigyelésével, hogy mennyire érezzük magunkat fáradtnak, amikor munkába indulunk vagy amikor hazafelé, illetve mennyire vagyunk energikusak akkor, amikor Kedvesünk jön hozzánk, vagy épp ha távozik…

Érzéseink és érzelmeink biologikus vizsgálata nem csak a súlyos testi elváltozások elkerülésében, de életünket befolyásoló fontos döntéseink meghozásában is segíthet.

És még egy jó hír: ha felfedjük állapotunk érzelmi eredetét, e fáradtság és apátia nyomorúságos felhői azonnal tovább vonulnak...

 

 

Kapcsolódó írás itt: Q&A - Karantén szindróma

 

Hogy ne maradj le semmilyen aktuális információról, iratkozz fel a hírlevelemre!

 

Tudj meg többet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönöm, hogy ellátogattál hozzám! Ha bármi kérdésed van, elérsz az alábbi helyeken:

Fontos linkek

Adatkezelési tájékoztatóCikkekTanfolyamokKonzultációKapcsolatRólam
© Copyright 2017-2024 - Elek Noémi - Minden jog fenntartva.
envelope-ophonefacebookyoutube-playpaper-plane