Ebcsont beforr - azaz, miért gyógyulnak gyorsabban az állatok?

Hogy miért gyógyulnak gyorsabban az állatok?
Azért, mert nem néznek TV-t!

Arról van szó, hogy mivel az állatok fejében nem alakult ki megannyi hiedelem a különböző elváltozások súlyosságáról, és a legtöbb esetben diagnózist sem kapnak, (vagy ha kapnak nem értik,) ezért az elváltozás vagy sérülés esetén nem aggódják túl a gyógyulási folyamatot.
Nem szenvednek el diagnózis konfliktust, nem félnek a betegségektől, ezzel nem hátráltatják a regenerálódást és így az egyszerűen csak megtörténik - a biológiai természettörvényeknek megfelelően.

Tehát következetesebb az a kérdés, hogy mi emberek miért gyógyulunk lassabban?

Emberi viszonylatban a betegségekkel kapcsolatos programozásunk hatalmas méreteket ölt, ami állati szinten abszolút nincs jelen.

A körülöttünk zajló események, az oktatás, a vallások, az egészségügy, a média... stb. olyan meghatározott hiedelmeket és elvárásokat rögzít bennünk, melyeknek hatására nehézzé válik megengednünk és elfogadnunk, hogy a regenerálódás a saját menetében és ütemében folyjon.

Megfigyelhető, hogy amikor még nem szilárdultak meg ezek a programok kicsi gyermekeknél, amikor elesnek, vagy megsérülnek, nem is reagálnak rá, mintha mi sem történt volna futnak tovább, és egészen addig vigyorognak, amíg az anya rémült arcára nem pillantanak, és csak utána kezdenek ordítani. És akkor sem a fájdalom miatt, hanem az anya félelme miatt.

Éppen így kedvenceink sem akadnak fenn túlságosan egy-egy elváltozás esetén: "esznek némi füvet", kifekszenek a napra, és türelmesen megvárják, amíg elmúlik ez az állapot.

Mi lehet az oka, amiért az állatok mégsem gyógyulnak az elvárásoknak megfelelően?

Tulajdonképpen, ugyanazért, amiért mi emberek. (Sajnos a legtöbb esetben kedvenceink elváltozásait is mi idézzük elő, mint ahogy a regenerálódásukban is mi hátráltatjuk őket. Nyilván nem tudatosan és nem akarattal történik ez, és addig, amíg saját elváltozásaink okával nem vagyunk tisztában, nem is elvárható, hogy felismerjük ezt.)

Az egyik ilyen ok, hogy:
Nem lett megoldva az adott elváltozáshoz kapcsolódó konfliktus.

Mint ahogy emberek esetében is, gyógyulás szempontjából az állatoknál is elsődleges, hogy az elváltozást kiváltó konfliktust megkeressünk, aztán megszüntessük, megoldjuk.

Állatok esetében elsősorban azt érdemes tisztázni, hogy kinek a konfliktusát reagálja le éppen, ugyanis kedvenceink a saját konfliktusaik mellett, hajlamosak átvenni a gazdáik érzelmi drámáit is. Ennek nem patetikus okai vannak, hanem - mint minden elváltozáshoz tartozó biológiai különprogram - a biológiai túlélést szolgálják. Az emberekkel együtt élő állatok nagyjából ugyanazt a pozíciót töltik be a családban, mint a gyerekek, akik anya és apa minden érzelmi reakcióját és viselkedési mintáját egy az egyben lemásolják. Mivel ezek evolúciós szempontból a gazda/szülő életében szükséges és bevált megoldásnak bizonyultak, ezért a biológiai logika szerint az állatnak/gyermeknek is biztosan hasznára válik majd.

Ezt igazán akkor tudjuk megérteni, ha felismerjük, hogy minden általunk "betegségnek" nevezett folyamat egy a túlélés érdekében, a környezet változásainak hatására kialakult válaszreakció. A bennünk zajló élettani folyamatok nem szoríthatók a könyvekben leírt szűk keretek közé, hiszen azok a környezeti hatásokkal folyamatosan változnak.

Például csak hazánkban több száz méhfaj létezik. Mindegyik kicsit különbözik a másiktól, mindnek más stratégiája van a túlélésre. A szájszervük, amivel kinyerik a nektárt a növényekből, annak megfelelően alakult ki, hogy milyen növények vannak az életterületükön túlnyomó többségben, amik biztosítják fennmaradásukat. Ha megváltozna az éghajlat az adott területen, és új növényfajok jelennének meg, aminek virágkelyhében lévő nektárhoz a méh az aktuális formájú és méretű szájszervével nem fér hozzá, akkor (a biológiai programok segítségével) vagy módosítja azt, vagy az adott faj az adott területen kihal. Ha sikerül a módosított szájszervet létrehozni, és a faj fennmarad, akkor az új egyedek ezzel a módosult, bevált "elváltozással" együtt "öröklik" tovább a faj egyéb jellemzőit.

Az élővilág sokszínűsége azt szemlélteti számunkra, hogy az egyedek folyamatosan alkalmazkodnak a környezet változásaihoz.

Pont az állatvilág ezen alkalmazkodó képességéből adódóan, ritkábbak azok az esetek, amikor a háziállat maga szenvedi el a konfliktust, és ez hosszan elhúzódik, nem oldódik meg. Ha mégis, az ilyen ügyek többnyire vagy az állat életterének korlátozásából, vagy a fajtársakkal, vagy más élőlényekkel kapcsolatos hierarchikus harcból adódnak.

Másik fontos ok, amiért elhúzódhat kedvencünk gyógyulása:
ha a gazda aggódik a betegség/gyógyulás miatt.

A gazda aggodalma az állatnak egy diagnózisával, betegségével kapcsolatban többnyire magát a betegséget idézi elő, vagy meglévő elváltozás esetén mindenképp súlyosbítja a tüneteket.

Például, ha aggódunk, hogy az állatnak nem elég erős a csontozata, ez konkrétan csontelváltozást, csontritkulást okozhat benne. A fennálló konfliktus ideje alatt ugyanis a csontok egy későbbi maradandó megerősítés miatt előbontják a kötőszöveteket. A legtöbb ilyen esetben az szokta a megoldást jelenteni, ha az állatorvos ad egy "speciálisan állatoknak kifejlesztett " kalcium tablettát, ami aztán a gazdát megnyugtatja, mert így már elhiszi, hogy ezzel képes lesz az állat a regenerálódásra.

Hátráltathatja az állat gyógyulását a többi egyed rivalizálása.

Főleg amikor sokan kis helyre tömörülnek, vagy jelentős bánásmódbeli különbségek vannak az állatok között, tapasztalható, hogy egy Alfa egyed "lebetegedésével" vagy megsérülésével az ideiglenesen uralkodó pozícióba kerülő társa mindent megtesz, hogy a korábbi állapotot már ne lehessen visszaállítani, és akadályozza a regenerálódási folyamatokat. Ilyenkor a sérült egyedet a teljes felépüléséig el kell különíteni a társaitól.

Megfelelő táplálék és pihenés:

Ha ember és állat konfliktusa is megoldódott, a zavaró környezeti tényezőket is kiiktattuk, akkor a legtöbb esetben nem sok más teendőnk van, mint kivárni a regenerálódás idejét, és eközben gondoskodni arról, hogy az állatnak biztosítva legyen a megfelelő táplálék.

 

Fontos megjegyeznem, hogy ezen írás nem törekszik teljességre, a témakör csak egy részét érintettem. Az állatoknál a konfliktusok jellege is változhat az egyed függvényében, ezért a pontos kiváltó okokat a faj, a környezet, az állattartó ismeretében, esetre szabottan érdemes vizsgálni.

További információt a témával kapcsolatban a tréningeken vagy személyes konzultációk során tudhatsz meg.

Kapcsolódó írás: A bolhák jelenlétének hátterében
Nem azt várják tőled, hogy dönts, hanem, hogy reagálj!

Hogy ne maradj le semmilyen aktuális információról, iratkozz fel a hírlevelemre!

Tudj meg többet:

Ha szeretnél közreműködni abban, hogy milyen témában jelenjenek meg cikkek vagy egyéb tartalmak,
azt alább a hozzászólásoknál megteheted. Nagyra értékelem a visszajelzésed!
Ha támogatnád a munkám, sokat tudsz segíteni a cikkek megosztásával,
hogy az információ eljusson a megfelelő helyre, a megfelelő emberekhez.
Ha adományoznál a biologikus gondolkodás elterjedése érdekében, azt ITT tudod megtenni.
Köszönöm megtisztelő figyelmed!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönöm, hogy ellátogattál hozzám! Ha bármi kérdésed van, elérsz az alábbi helyeken:

Fontos linkek

Adatkezelési tájékoztatóCikkekTanfolyamokKonzultációKapcsolatRólam
© Copyright 2017-2024 - Elek Noémi - Minden jog fenntartva.
envelope-ophonefacebookyoutube-playpaper-plane