Az állatok, mint szimbólumok

Az állatok vagy állati szimbólumok mindig ott jelennek meg, ahol a hozzájuk kapcsolódó energetikai minőség jelen van.

Tartalom:
Barna medve
Elefánt
Gepárd
Kaméleon
Ruhamoly

 


Gepárd

(Biologika Animália - 2021.06.17.)

 

A gepárd a többi nagy-macskaféléhez képest - mint oroszlán vagy tigris - kisebb testömegű, kevésbé erős, nyúlánkabb, törékenyebb állat. Ezért főleg kisebb méretű vadakat ejt, a vadászathoz leginkább gyorsasági fölényét használja. A gepárd a leggyorsabb szárazföldi emlős. Maximális sebessége rövid távon eléri a 110-120 km/órát. Tulajdonképpen egész testfelépítése ezt a sebességet és gyors mozgását hivatott elősegíteni: a kis feje, az éles látása, az áramvonalas teste, a rugalmassága, a hosszú lábai, a hosszú farka, ami kormányként szolgál az irányváltoztatásoknál...

 

Ha a gepárd tulajdonságait hordozod magadban, szereted a gyorsaságot, képes vagy fókuszálni, a gyors gondolkodásra, képes vagy az éleslátásra, és ezzel párhuzamosan a gyors mozgásra, a cselekvésre.

 

Ha ezt valami blokkolja, ha úgy érzed, "valamiért mindig másra kell várni", akkor megnő a belső igényed, hogy szabadulj a terheidtől, hogy flexibilisebbé, könnyebbé, gyorsabbá válj (konkrét és átvitt értelemben is).
Ezt jelenítik meg a test vázszerkezettel (csontok, izmok, inak, porcok) kapcsolatos, kötőszöveti elváltozások, - az önértékelési konfliktusok -, ide kapcsolódnak egyes túlsúllyal kapcsolatos problémák, és a pajzsmirigy elváltozások - gyorsasággal, idővel kapcsolatos konfliktusok.

 

kapcsolódó elem: tűz
kapcsolódó bolygó: Mars

Kaméleon

(Biologika Animália - 2021.06.20.)
A kaméleon leginkább fák ágai között élő, ragadozó hüllő. Vadászatát tekintve meglehetősen passszív, nem túl nagy túlzás, azt állítani, hogy "várja, hogy a sültgalamb belerepüljön a szájába". Tulajdonképpen a környezetbe olvadva addig időz, amíg a tápláléka kellő közelségbe kerül hozzá, ekkor - egyik különleges képességével - a testénél 1,5x-2x hosszabb, kilövellő, ragadós nyelvével bekebelezi áldozatát, - mindezt rendkívüli gyorsasággal, 3mp alatt akár 4 rovart is elejt, akár anélkül, hogy megmozdult volna.
A szemei egyenként 180°-ban, egymástól függetlenül mozgathatóak, ezzel nagy pontossággal képes megállapítani a préda távolságát, valamint egyszerre képes a rá vadászó ragadozókra és a zsákmányra is figyelni.

 

Egyes kaméleonok jellegzetessége a bőrük színváltoztató képessége.
Ezt úgy érik el, hogy a bőrük a legfelső átlátszó rétegébe képesek melanint pumpálni a szervezetükből, míg a bőrréteg alatt található nanokristályok szerkezetének és távolságának változtatásával módosítják a visszavert fény színét.
A kaméleonok bőre már alapesetben a környezetbe olvad, ami egyrészt a ragadozóktól való rejtőzését, másrészt a vadászatát segítik. De bőrük színének változtatásával érik el testük hőmérséklet szabályozását, a színei élénkítésével próbálják magukhoz csábítani partnereiket, és feltűnő, "veszélyes" mintával igyekeznek elijeszteni maguktól az ellenségeket.

 

Ha a kaméleon tulajdonságait hordozzunk magunkban, akkor teljességében a környezeten tartjuk a szemeinket, érzékenyek vagyunk a változásaira, és a körülmények elvárásainak megfelelően változtatjuk a színeinket. Igyekszünk előtérbe helyezni mások igényeinek kielégítését saját vágyainkkal, az általunk fontosnak/igaznak vélt dolgokkal szemben, vagy épp annak érdekében, hogy megkapjuk, amit szeretnénk, rejtegetjük, hogy kik vagyunk/mit gondolunk valójában.
Az elváltozások közül ide tartoznak például a festékes bőrdaganatok (melanoma, szeplő, anyajegy), amelyeket vagy a naptól való félelem miatt, védelmünk érdekében hozunk létre, vagy amelyek azon "égő", kínos dolgok rejtegetése miatt jelennek meg rajtunk, amik kifejezetlenül maradtak, hogy a környezetünk elfogadjon minket.

kapcsolódó elem: föld

 

Ruhamoly

(Biologika Animália - 2022.05.10)

A ruhamolyok a keratin tartalmú állati (növényi-) maradványok elbontásával foglalkoznak. Tehát a szőrméket, a gyapjút, a selymet, a természetes anyagú textileket fogyasztják, azt, amit az állatok többsége nem tud megemészteni.
A ruhamoly, vagy ruhalepke ugyanúgy mint a pillangó metamorfózison megy keresztül, hogy elérje lepke formáját, és csak lárva formájában táplálkozik.

Azokon a helyeken szeretnek lenni, (illetve oda "rendeli őket a természet",) ahol hosszú ideje nincs mozgás, - ahol a "rég elhullott állati fehérjéknek" már nincs funkciójuk, (nincsenek használatban,) ugyanakkor feldolgozásukra sem került sor.

Az ezzel analóg energetika életünkben azokhoz a feldolgozatlan élethelyzeteinkhez kapcsolódik, amelyekkel nem vagyunk hajlandóak, - nem tudunk, vagy nem akarunk - foglalkozni.
Amikor inkább választjuk a könnyebb, látszólag tetszetősebb, csillogóbb megoldásokat, ahelyett, hogy a problémáink gyökerét keresnénk, vagy a meglévő "javításával", helyreállításával élnénk, ha nem vagyunk hajlandóak a változásra,
Illetve, ha olyan mennyiségű feldolgozni való dologgal állunk szemben, hogy nem bírunk vele.

Ez hívja életünkbe a molyokat, hogy "segítsenek nekünk átrágni magunkat" a "szekrényeinkben régóta megbújó hullákon", azokon az élethelyzeteken és érzelmeken, amelyeknek feldolgozása, megemésztése számunkra korábban teljes mértékben képtelenségnek tűnt, hogy végig tudjunk menni a metamorfózis - az elengedés - lépcsőfokain, és végül "elnyerhessük szárnyainkat".

Kapcsolódó elem: levegő


Barna medve

(2022.05.30)
A barna medvék akár 2,8m-es testhosszt, és többszáz kilós tömeget elérő, többnyire magányosan élő állatok, a méretükből adódóan nincs természetes ellenségük. Mindenevők, leginkább idénygyümölcsöket, gyökereket, hagymákat, gabonákat fogyasztanak, de a kisemlősöktől a szarvasig, az ízeltlábúak lárvájától a halig, igen változatos étrenddel csillapítják éhségüket, - és valóban szeretik a mézet is.  Megfelelő táplálékforrás után kutatva, akár több száz kilométert is barangolnak évente.

A táplálék gyérülésével zsírkészletet halmoznak fel, télen nagy kövek, fák gyökerei alatt ásott odúkban nyugalomra vonulnak, "téli álmot alszanak". Mivel ezalatt nem táplálkoznak, tavaszra a testtömegüknek akár negyedét is elveszthetik, ezért "ébredésük" után igyekeznek mielőbb regenerálódni.

A barna medve egy rendkívüli belső erőt, stabilitást, kitartást, és szilárd földközeli energiát képvisel. Egy olyan energiát, ami egy útján lévő vándort szimbolizál, aki tisztában van az élet aktív és a passzív oldalának egyensúlyának jelentőségével. Remeteszerű visszavonulásaival és zarándoklataival együttműködik az élet áramával,
tudja, hogy megvan a helye az életünkben az aktív, tevékeny, mozgalmas időszakoknak, melyek után szükséges időt fordítanunk a pihenésre, a regenerálódásra, az önreflexióra is,

ugyanakkor annak is tudatában van, hogy a passzív időszakokat ébredés követ, - hogy a lustálkodás, energiagyűjtés, bezártság, tervezés, agyalás után, itt az ideje az újjászületésnek, a belső erőnkre ébredésnek, hogy kinyújtóztassuk végtagjainkat és cselekedjünk, hogy nekilássunk terveink megvalósításának fizikai szinten is.

Elváltozások tekintetében ide tartoznak a különböző önértékelési problémákból származó kötőszöveti-, (csont)elváltozások,
a téli álomhoz kapcsolódóan a kimerülés, a regenerálódás idejének szükségessége,

illetve a zsírraktározás, plusz a "nagy méret, mint biológiai előny" szempontjából is, a túlsúly kérdése, ehhez kapcsolódóan a vesegyűjtőcsatorna általi fokozott vízvisszatartás, illetve a máj mirigyszövetének fehérje raktározó szerepe ( - nélkülözési-, éhezési- konfliktus).

Kapcsolódó elem: föld

Elefánt

(2022.07.05)
Az elefántok a ma élő legnagyobb szárazföldi emlősök, a legnagyobb példányok akár a 4m-es magasságot, a 10 tonnás tömeget is elérhetik. Hatalmas termetük miatt igazi erőgépek. Monumentális méretükkel ellentétben mozgásuk rugalmas, járásuk rendkívül könnyed, akár teljesen nesztelen, ami a testükben felhalmozott nagy mennyiségű rugalmas kötőszövetnek köszönhető.
Rendkívül békés, együttérző, magas szociális igénnyel rendelkező állatok, családokban élnek, átlagosan 60-70 évig. A hosszú életük során szerzett tapasztalataikat továbbadják utódaiknak.

Az elefánt a hangokra is igen érzékeny, ezért minél távolabb igyekszik kerülni a lármás helyektől, hangforrásoktól, emberektől, de igyekszik mindig vízközelben maradni, mert lételeme a víz, szeret fürdeni.

Növényevő, - ágakkal, levelekkel, gyümölcsökkel és fűfélékkel táplálkozik, ugyanakkor válogatós a koszt összetételére.

A két agyarával együtt, - ami két felső metszőfognak felel meg, - (egyszerre) összesen hat foga van. A négy hatalmas őrlőfogát, (zápfogát,) élete során jellemzően 6 alkalommal lecseréli.

Az elefántnak a legfontosabb szerve az ormánya, ami tulajdonképpen nem más, mint az orrának és a felső ajkának összenőtt meghosszabbodása. Az akár 2 méter hosszú ormány, a végén lévő ujjalakú nyúlvánnyal, egy igen mozgékony szagló-, tapintó- és fogó szerv. Ennek segítségével amellett, hogy páratlanul élesen szimatol, akár 8-10 liter víz felszívására is képes, (hogy azt a szájába fecskendezve a szomját oltsa, vagy hűsítő zuhanyt vegyen vele,) mintegy "kiegészítő kézként" azt a tápláléka megfogására, letörésére is használja.
Ugyanakkor ha két vagy több állat között konfliktus alakul ki ormánya feltekerésével és "trombitaszerű hang" kiadásával jelzi a nemtetszését.

Az elefánt egy igen kifinomult, szelíd energiát, bölcsességet képvisel, ha az megjelenik az életünkben. Ez az energia nem megy bele felesleges csatározásokba, de ha szükség van rá (mint Ganesha) egy rendkívüli erőt ad a (nem) mindennapi akadályok elhárításához, vagy épp "a másnak szánt akadályok létrehozásához", azaz a határkijelöléséhez.

A magabiztos területkijelölés feltétele a megfelelő, egyensúlyban lévő önértékelés, hogy békében legyünk önmagunkkal, - ami az elefánt esetében a hatalmas méretben, illetve az ehhez társuló könnyedségben és rugalmasságban jelenik meg.
Elváltozások tekintetében az állat speciális "orr-szerkezete", és szaglásának fejlettsége miatt, ide kapcsolódnak az orrüreg, arcüregek elváltozásai,

míg a "bőrtrombitája" okán a hanggal történő területkijelölés, azaz a légutak elváltozásai.

Kapcsolódó elem: víz

 

További információt a témával kapcsolatban a tréningeken vagy személyes konzultációk során tudhatsz meg.

Kapcsolódó írás: Patkány éve - a járványok hátterében álló kollektív változások, a pestis
A Bivaly éve - kollektív gyász, ciklusok

Hogy ne maradj le semmilyen aktuális információról, iratkozz fel a hírlevelemre!

Tudj meg többet:

 

Ha szeretnél közreműködni abban, hogy milyen témában jelenjenek meg cikkek vagy egyéb tartalmak,
azt alább a hozzászólásoknál megteheted. Nagyra értékelem a visszajelzésed!
Ha támogatnád a munkám, sokat tudsz segíteni a cikkek megosztásával,
hogy az információ eljusson a megfelelő helyre, a megfelelő emberekhez.
Ha adományoznál a biologikus gondolkodás elterjedése érdekében, azt ITT tudod megtenni.
Köszönöm megtisztelő figyelmed!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Köszönöm, hogy ellátogattál hozzám! Ha bármi kérdésed van, elérsz az alábbi helyeken:

Fontos linkek

Adatkezelési tájékoztatóCikkekTanfolyamokKonzultációKapcsolatRólam
© Copyright 2017-2022 - Elek Noémi - Minden jog fenntartva.
envelope-ophonefacebookyoutube-playpaper-plane