A test raktározó funkcióinak előtérbe helyeződése - Elhízás, túlsúly az elmúlt évek eseményeinek perspektívájából

Minden bennünk kialakuló változás egy biológiai túlélés érdekében történik, hogy azáltal a környezet változásaira a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban reagálhassunk, és egy helyzeti előnyhöz juthassunk.

Így van ez az elhízás témakörével is.

Testünk mindig azt az optimális állapotot - formát, súlyt - alakítja ki, ami az aktuális környezetben, helyzetben, és a háttérben futó programjaink viszonylatában a legmegfelelőbb, és a legkisebb energiafelhasználás szükséges hozzá.

Ha belegondolunk, ugyanez az alapja a hétköznapi működésünknek, a világ technikai fejlődésének, a gépesített termelésnek is, hogy egy adott dologba minél kevesebb energiát kelljen belefektetni, - ezért találták fel a távirányítót, a robotporszívót, a motoros fűrészt, a járműveket, és ezen alapul a reklámok működése is, hogy azok a döntéseinkbe fektetett energiánkat leredukálják.

 

Ha ezen elvek szerint gondolkodunk, nem elfogadható az az álláspont, hogy a bevitt kalóriaértékek megnövelésével testünk ok nélkül vad raktározásba kezdjen, mondván, hogy "egyszer majd csak szükségünk lesz rá"...
Ugyanis minden plusz kg zsírral megnő a testünk energiafelhasználása is.
(Pl. 10 kg-mal több zsír a testünkön már jelentős plusz energiafelhasználást jelent, amit könnyen beláthatunk, és összehasonlíthatunk, ha például valamiféle mozgásba (pl. guggolásba) kezdünk 10 kg-os súlyokkal, és anélkül.)

 

A több zsírszövetnek nem csak a "cipeléséhez" szükséges több energia, de a többlet "viseléséhez" több izom, kötőszövet, vérellátás, nagyobb teljesítményű szív stb. is kell, - amiknek kialakítása és fenntartása szintén plusz energiát igényel, és amik egyébként a zsírszövet és a terhelés növekedésével folyamatosan és automatikusan ehhez alakulnak.

 

Éppen ezért, mivel a szerveink összehangoltan működnek, az elhízás okának vizsgálatakor sokkal célszerűbb a szervezet zsírraktározói funkciójának bekapcsolása mögötti igényt megkeresni, mintsem azt más szervek megváltozott működésétől eredeztetni, jól lehet, sok esetben más szervek is ugyanahhoz a történethez/problémához kapcsolódó változás igényét szolgálják ki a túl- vagy alulműködésük, szövetszaporulatuk, vagy sorvadásuk által. (Tehát, más - a zsírréteg megjelenésével azonos időben - kialakuló elváltozások, diagnózisok ismerete inkább csak segítenek abban, hogy megtaláljuk a változást kiváltó eseményeket.)

Például sokakat érint(ett) az elhízás az utóbbi két éves időszakban.

 

A két éve induló, - most éppen háború miatt szünetelő, -  "járványos" időszakról és intézkedéseiről, azért elmondható, hogy többségében meglepetésszerűen érkezett az életünkbe.
Még ha az már addigra egyértelmű is volt számunkra, hogy "járvány" és "fertőzés" a szavak megszokott értelmében nem léteznek, a kapcsolódó pszichológiai hadviselés, amit az elmúlt években egy átlagember kapott, az elképesztő méreteket öltött, és többnyire erőteljesen mozgósította biológiai mivoltunkat.
Kezdve a betegségtől való félelemtől, a kirekesztéstől való félelemtől, a nélkülözéstől, éhezéstől való félelmen keresztül, egészen a halálfélelemig.

Az, hogy minden irányból valamiféle támadást észleltünk, hol a "vírusok", hol a hatóságok, hol az utcára kivonuló katonák, és a médiában folyamatosan közölt "halotti beszéd" által,

illetve az, hogy a külvilágban megfogyatkoztak a lehetőségek, a munkahelyünk és az anyagi-, vagy a fizikai mozgásterünk korlátozása miatt, egy olyan állapotba kényszerített bennünket, mint egy téli álmot alvó állat, amelyik épp téli álomra szenderülésre készülődik.
A téli álom egyes állatok a téli hónapokban kialakuló nyugalmi állapota. A kialakulásának az oka elsősorban nem a hideg, hanem a táplálék szűkössége.
A téli álomba merülés előtt a legtöbb állat fokozott táplálkozással nagy mennyiségű zsírt halmoz fel, s az alvás idején az ebből származó energiával tartja fenn az életét.
A téli álom alatt a test hőmérséklete lehűl, a szervek működése minimálisra csökken, csökken a lélegzetvétel, a szívfrekvencia, csökken a pajzsmirigy hormontermelése, az anyagcsere. az emésztőrendszer táplálék hiányában leáll. A medvék esetében pl. a vizeletürítés is leáll - a karbamidot aminosavakká alakítják, a kiszáradás ellen pedig úgy védekeznek, hogy a szervezetük a tárolt zsír egy részéből vizet állít elő.

 

"Maradj otthon!"

 

A külvilágban kialakult kedvezőtlen feltétek egy olyan "hibernálódás-szerű" állapotba kényszerítettek bennünket, amikor is igyekeztünk (vagy igyekszünk) mindent felhalmozni, raktározni, és a legkevesebbet kiengedni a kezeink közül. Ez megfigyelhető kicsiben és nagyban, egészen a WC papír és a tartós élelmiszerek felhalmozásától kezdve, az új projektek, és mindenféle befektetés hiányáig gazdasági, társadalmi szinten. A folyamatosan fenntartott szűkösség érzése, - hol a táplálék vélt hiánya miatt, hol az áramszolgáltatás, vagy gázszolgáltatás hiányától való félelem miatt, az üzemanyag hiánya miatt, vagy a beáramló anyagi források hiánya miatt, - nem csak hétköznapi viselkedésünkben jelenik meg, hanem a szervezetünkben is folyamatosan fenntartja a raktározási funkciók működését.

És így természetesen testi szinten is reagálunk.

 

Akinél jelen vannak ezek az igények, - a befolyó dolgoknak a visszatartása, a raktározás szükségessége, a nélkülözéstől való félelem, a háborútól való félelem (konkrét és átvitt értelemben is,) - ott a testben is elindulnak a "raktározási folyamatok", beindul a zsírraktárak képződése, a hízás.

 

Nyilván ezzel együttműködnek a különböző szervek is. Például a pajzsmirigy lelassítja az anyagcserét, a máj szövetszaporulatba, fehérje raktározásba kezd a nélkülözés hatására, a vese visszafogja a vizeletkieresztést, a mellékvese kevesebb kortizolt termel, hogy lelassuljunk, és kialakulhat kényszerevés, egy folyamatos éhség az alacsony vércukorszint (a "tehetetlen", nőies ellenállás) hatására, stb...

 

De mindezeket az új helyzet, illetve az ehhez való alkalmazkodásunk idézte elő.
Önmagában, attól, hogy valakinek már 5 éve valamilyen szervi elváltozása, - vagy legalábbis diagnózisa - van, (pajzsmirigy, máj, vese, mellékvese, esetleg "alacsony", vagy "magas" a vércukorszintjének mért értéke, vagy bármi más,) az még nem vonja magával az elhízás, zsírraktározás következményét, ha nincs mögötte a zsírraktárok kialakulásának valamely funkciójából adódó igénye is.

 

Nem állítom azt, hogy az elmúlt 2 évben csak emiatt történhetett, hogy az emberek elhíztak, nyilván mind más környezetben élünk, máshogy éljük meg az eseményeket, és más problémák foglalkoztatnak, de ha valakit megérintettek valamennyire az elmúlt évek eseményei, akkor korábbi tapasztalatai, hozott mintái és élethelyzete függvényében reagált valahogy a helyzetre.
Ez egy módja.

 

Ezen írás nem törekszik teljességre, a témakör csak egy részét érintettem, és a bennünk zajló biológiai folyamatok és a konfliktus jellegének megértésére szolgál. Minden ember élete-életvonala egyedi, ezért a pontos kiváltó okokat személyre szabottan, a megélt események függvényében érdemes vizsgálni. Az, hogy ki hogyan birkózik meg a konfliktusaival egyénenként változó, más területeket másként kezelünk, attól függően, hogy mennyi negatív tapasztalatunk, kudarc élményünk gyűlt ott össze. Egy konfliktus feltárása nem helyettesíti az orvosi ellátást.

 

Az elhízás és túlsúly témaköréről tájékozódj az "Elhízás és túlsúly biologikus okai" tréningeken!

Hogy ne maradj le semmilyen aktuális információról, iratkozz fel a hírlevelemre!

Tudj meg többet:

 

Ha szeretnél közreműködni abban, hogy milyen témában jelenjenek meg cikkek vagy egyéb tartalmak,
azt alább a hozzászólásoknál megteheted. Nagyra értékelem a visszajelzésed!
Ha támogatnád a munkám, sokat tudsz segíteni a cikkek megosztásával,
hogy az információ eljusson a megfelelő helyre, a megfelelő emberekhez.
Ha adományoznál a biologikus gondolkodás elterjedése érdekében, azt ITT tudod megtenni.
Köszönöm megtisztelő figyelmed!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönöm, hogy ellátogattál hozzám! Ha bármi kérdésed van, elérsz az alábbi helyeken:

Fontos linkek

Adatkezelési tájékoztatóCikkekTanfolyamokKonzultációKapcsolatRólam
© Copyright 2017-2024 - Elek Noémi - Minden jog fenntartva.
envelope-ophonefacebookyoutube-playpaper-plane