A szaruhártya elváltozásainak hátterében

A szaruhártya a szemgolyó külső védőburkolatának az elülső, áttetsző része.

A szaruhártya módosult laphámszövet. A laphámszövetek érintkezés elhatárolódással, elválasztással kapcsolatban reagálnak. De mivel a szem a látás szerve, ezért a szaruhártya reagál a vizuális, látással, látvánnyal kapcsolatos elhatárolódásra is.

Ha a szaruhártya fizikailag érintkezik valamivel, - pl ha "belemegy valami a szemünkbe", - ami (egy ideig) zavar minket, akkor a szövet az érzékelt jelenség hatására egy laphámsorvadást, laphám elvékonyodást indít, annak érdekében, hogy a zavaró tényezőt kimozdítsa a helyéről és megszabaduljon tőle.

Amikor ez sikeresen megtörtént, akkor feltöltődés indul az adott területen, és a szaruhártya gyulladással, ödémásodással, szövetszaporulattal, - vírusokkal - regenerálódik az eredeti állapotára.

Ugyanez történhet, ha a kontaktlencse zavar, vagy egy lejárt szavatosságú kontaktlencse miatt "zavartatjuk magunkat", - ami nem azért okoz gondot mert fizikailag kényelmetlen, és nem is azért, mert "megromlott", hanem mert a lejárt szavatossági határidő ismerete miatt félünk, hogy bajunk eshet miatta.

De nem csak egy idegen testtel való érintkezés miatt jöhet létre szaruhártya elváltozás, hanem ugyanilyen sorvadással reagál a szemgolyót borító szövet, ha egy látványtól szeretne megóvni bennünket, ha egy látott dologtól/személytől szeretnénk elhatárolódni, - "nem bírom nézni",- vagy éppen ellenkezőleg, vele szeretnénk érintkezni, - "újra látni szeretném"...

Például, ha valakitől olyan üzenetet (vizuális információt) kapunk, vagy olyas valamivel szembesülünk, aminek "vizuális jelenléte irritáló",
vagy valakitől, akiről úgy gondoljuk, hogy veszélyt jelenthet ránk, el szeretnénk határolódni, - "látni sem bírom",
illetve a másik oldalon, ha egy számunkra kedves személynek, hozzátartozónak a látványára vágyunk, már "régen láttuk" és hiányzik, és szeretnénk újra kapcsolatba kerülni vele, esetleg félünk, hogy ez többé nem történik meg, vagy elvesztése miatt ez már nem történhet meg.

Amíg az előzőekben említett konfliktusok valamelyike fennáll, addig a szaruhártya észrevétlenül sorvad, elvékonyodik, - ilyenkor tapasztalható a szemszárazság.

Ha a konfliktus megoldásra (vagy az érzelem kifejezésre) kerül, akkor a szaruhártya gyulladásos, ödémás, vírusos regenerálódásnak indul és túlérzékennyé válik, viszketéssel, csipásodással, vörösödéssel. (Diagnózisok pl: szaruhártyagyulladás, szaruhártyaherpesz.)
A tapasztalt elváltozás súlyosságát a megélt érzet/érzelem erőssége, drámaisága, és a konfliktus hossza határozza meg.

 

Ezen írás nem törekszik teljességre, a témakör csak egy részét érintettem, és a bennünk zajló biológiai folyamatok és a konfliktus jellegének megértésére szolgál. Minden ember élete-életvonala egyedi, ezért a pontos kiváltó okokat személyre szabottan, a megélt események függvényében érdemes vizsgálni. Az, hogy ki hogyan birkózik meg a konfliktusaival egyénenként változó, más területeket másként kezelünk, attól függően, hogy mennyi negatív tapasztalatunk, kudarc élményünk gyűlt ott össze. Egy konfliktus feltárása nem helyettesíti az orvosi ellátást.

Kapcsolódó cikk: A parlagfű allergia biologikus háttere

Hogy ne maradj le semmilyen aktuális információról, iratkozz fel a hírlevelemre!

Tudj meg többet:

Ha szeretnél közreműködni abban, hogy milyen témában jelenjenek meg cikkek vagy egyéb tartalmak,
azt alább a hozzászólásoknál megteheted. Nagyra értékelem a visszajelzésed!
Ha támogatnád a munkám, sokat tudsz segíteni a cikkek megosztásával,
hogy az információ eljusson a megfelelő helyre, a megfelelő emberekhez.
Ha adományoznál a biologikus gondolkodás elterjedése érdekében, azt ITT tudod megtenni.
Köszönöm megtisztelő figyelmed!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönöm, hogy ellátogattál hozzám! Ha bármi kérdésed van, elérsz az alábbi helyeken:

Fontos linkek

Adatkezelési tájékoztatóCikkekTanfolyamokKonzultációKapcsolatRólam
© Copyright 2017-2024 - Elek Noémi - Minden jog fenntartva.
envelope-ophonefacebookyoutube-playpaper-plane