A spanyolnátha biologikus megértése

A járványok kapcsán előfordulhat, hogy eleinte megkérdőjelezzük a biológiai természettörvények működését. Lehet, hogy egyénileg már megtaláljuk az elváltozások mögötti érzelmeket és konfliktusokat, de hogyan fordulhat elő, hogy emberek tömegei ugyanazzal az érzelemmel reagálnak egy-egy helyzet kapcsán?

Mert ugye ugyanazt az elváltozást mindig ugyanolyan jellegű érzelmek indukálják, habár az nem szükséges, hogy ugyanahhoz az esethez kapcsolódjanak.

Ha vizsgáljuk az adott járvány kulturális környezetét, az aktuális történelmi hátteret, akkor nem is olyan nehéz megtalálni, hogy mi az, ami képes volt embertömegeknek ugyanolyan érzelmeket előidézni.

 

A spanyolnáthát az "influenza A" vírusnak tulajdonítják, és lázas, köhögéses, valamint torok- és tüdőgyulladásos tüneteket társítanak hozzá.
Ezek az "influenza jellegű tünetek" a gége és a tüdő hörgők laphám- és izom elváltozásaihoz, valamint az orrüreg és arcüregek laphám elváltozásaihoz kapcsolódnak.
A gége- és a tüdő hörgők laphám- és izomelváltozásának oka: egyfajta félelem. Míg a gégéhez egy nőiesebb "rémület" tartozik, a tüdő hörgők egy általunk birtokolt dolog elvesztésétől való félelemre reagálnak (egy férfiasabb módon). Ez az általunk birtokolt dolog bármi lehet, amiről azt gondoljuk, hogy a tulajdonunk, amiről azt mondjuk, hogy az "enyém".
Tehát, a kérdés a spanyolnátha esetén, hogy mi történhetett akkoriban, ami miatt az emberek tömegével féltek a veszteségtől?
Mivel a spanyolnátha-járvány kezdetét 1918-ra teszik, - és a kapcsolódó/említett tünetek már a regenerálódási-, konfliktus megoldás utáni szakaszhoz tartoznak, - az azt megelőző, konfliktust kiváltó eseményeket kell figyelembe vegyük:

A spanyolnátha előtt, 1914-1918 között zajlott az első világháború.

A háború hatásai:

Azt hiszem, egy ilyen gigászi emberéleteket veszélyeztető esemény esetében, nem kell sokat magyarázni, hogy az emberek miféle veszteségtől féltek, illetve, hogy kollektív szinten, hogyan szenvedhettek el olyan konfliktusokat, amik rémülettel, vagy veszteségtől való félelemmel kapcsolatosak - kezdve onnan, hogy valaki a saját egészségének, testi épségének elvesztéséért, vagy családjáért, szeretteinek elvesztéséért aggódik, azon keresztül, hogy a tulajdonáért, pénzéért, vagyonának elvesztéséért aggódik, egészen odáig, hogy a harc, a csata, a terület, az ország elvesztése miatt fél.

De ezeken felül energetikailag a háború nem más, mint egy emberi eszközökkel "alfaságért" vívott pozícióharc. Ilyenkor a területünk, birtokunk megőrzéséhez minden erőnket be kell vetnünk az ütközetben, ezért a küzdelem során a bennünk kódolt ősrégi biológiai különprogramok automatikusan egy férfias hozzáállást, egy biológiai változást idéznek elő, amikor testünk a tüdő laphámjának elvékonyításával, hörgőtágítással növeli annak kapacitását, az oxigénfelvételt, hogy nagyobb teljesítményre legyünk képesek a küzdelemben.
(Pontosan úgy, mint az állatoknál, mondjuk két szarvasbika esetében, amikor harcot vívnak a tehenekkel való párosodás jogáért.)

Egészen addig történik az észrevétlen laphám sorvadás, amíg a konfliktus meg nem oldódik. Tehát, amikor már nem kell félnünk az adott dolog miatt, (vagy azért mert, megszűnt a félelem tárgya, - győztünk, - vagy mert elvesztettük, amit féltettünk,) vagy egyszerűen mert belefáradtunk a harcba.

Ezt követően jelennek meg a regenerálódás tünetei, (az influenzás tünetek).

A tünetek súlyossága a megélt félelem mértékétől, és annak időtartamától függ.
A halálesetek nagy számának egyik oka, hogy a hosszú évekig tartó intenzív konfliktus aktív állapot olyan mértékben kimerítette az emberek szervezetét, hogy nem maradt elegendő erejük a regenerálódáshoz. A másik ok, hogy ez a konfliktus más egyéb konfliktusokkal párosult, (pl.: nélkülözés, éhezés következtében - máj elváltozás, halálfélelem következtében - tüdő mirigyszövet elváltozás, birtokvesztés következtében - szívleállás,) így komplikációk jöttek létre, amiknek a regenerálódását a test már nem tudta együtt kezelni, vagy mert az aktuális helyzet miatt a konfliktusok nem kerültek megoldásra.

A járványtól való félelem hatásai:

A spanyolnátháról spanyol területeken tudósítottak először, mert semleges ország lévén, csak az ottani, kevésbé szigorú cenzúra engedte meg, hogy a járványról híreket adjanak közre. Ugyan pont az ország semlegessége miatt, az országba menekülők folytán is megjelenhettek itt korábban a regenerálódási tünetekkel, mint más területeken. De valószínű, hogy a frontokon már egy ideje jelen lehettek a háború "mellékhatásaként" megélt félelem regenerálódási tünetei, csak stratégiai okokból ezt még eltitkolták, és feltehetően nem is tudtak olyan mértékben foglalkozni ezzel a háborús sérültek és áldozatok ellátása mellett.

Habár korábban nem volt meg az a technikai fejlettség, mint amilyenek manapság a média eszközei, amivel ilyen egyszerűen lehet emberek milliárdjait befolyásolni, azért a hírek korábban is terjedtek valamilyen formában, talán nem ilyen sebességgel, mint napjainkban.

 

Onnantól kezdve, hogy a járvány híre napvilágra került, a háború fenyegető veszélyeihez hozzáadódott egy újabb, ami további eseteket és tüneteket generált, majd a háború befejeztével tulajdonképpen felváltotta azt.

Ugyanis a járvány hírének hatására kialakult "egészség vagy az élet elvesztésétől való félelem" ugyanaz a "birtokvesztés félelmi konfliktus", és ezért ugyanúgy a korábban említett tünetek alakulhatnak ki annak hatására.

Ettől csak egy árnyalattal különbözik az, amikor a "fertőzéstől, a mikroorganizmus belélegzése" miatt félünk.
Az ilyen "kórokozótól való félelemre" leginkább az orrnyálkahártya reagál. De orvosilag ez is az influenza jellegű tünetekhez tartozik.

 

Az orrüreg, és arcüregek szerteágazó funkciója miatt, az itteni laphámelváltozás érzelmi háttere is sokféle lehet, (amiről részletesen itt tudsz olvasni,) de a "járványnak kikiáltott" esetekben a legjelentősebb az orrüreg légszűrő képességéhez kapcsolódó konfliktus. Ennek a konfliktusnak a hátterében az orrüregnek az a természetes képessége áll, hogy az orrban lévő nyálkahártya és csillószőrei segítségével megszűri a levegőt a portól, a baktériumoktól, valamint, hogy váladékozással megtisztítja a légutak járatait.

Ha valami belemegy az orrunkba, valami nem odavaló bekerül a légutak járataiba, vagy félünk, hogy ez meg fog történni, akkor erre válaszként azt az orrnyálkahártya bő váladékozással, tüsszögéssel igyekszik onnan eltávolítani.

 

Az ilyen jellegű konfliktusok létrejöttéhez termékeny talajként szolgálnak a mikroorganizmusok és betegségek "fertőző természetéhez" kapcsolódó hiedelmeink, a fertőzéselmélethez kapcsolódó félelmeink és ismereteink.

Hiszen onnantól, hogy ezt elhisszük, csak egy apró szikra szükséges ahhoz, hogy a járvány hírének hallatán az ténylegesen is berobbanjon.

Ettől kezdve ugyanis minden szembejövő, akit "fertőzöttnek" hiszünk, potenciális veszélyforrássá válik, és ezért félelmet kelt bennünk.
És ezt a félelmet - hogy a "betegből távozó vírusokat belélegezzük és azok majd minket is beteggé tesznek, vagy akár el is pusztítanak," - reagálja le a testünk konfliktus aktív szakaszban (az érzelem jelenlétekor) egy észrevétlen laphámsorvadással, míg az érzelem elmúltával a sorvadás feltöltődésével, gyulladásos regenerálódással, szövetszaporulattal, váladékozással, (vírusokkal), - azaz az influenzás tünetekkel.

 

Az eddig részletezett influenzás "betegségek" nagy valószínűséggel csak kis részét képezik azoknak az elváltozásoknak, amit a háború közvetlenül, és közvetetten, a járványtól való félelem formájában okozott, - és okozhat ma is. Ahhoz, hogy ma az ezekhez hasonló veszteségeket elkerüljük, először is fel kell ismernünk, hogy a tünetek mögött a konfliktusok változatlanul jelen vannak, csak most más eszközök idézik azt elő belőlünk, nem az ágyúdörgés és a puskaropogás.

 

Ezen írás nem törekszik teljességre, a témakör csak egy részét érintettem, és a bennünk zajló biológiai folyamatok és a konfliktus jellegének megértésére szolgál. Minden ember élete-életvonala egyedi, ezért a pontos kiváltó okokat személyre szabottan, a megélt események függvényében érdemes vizsgálni. Az, hogy ki hogyan birkózik meg a konfliktusaival egyénenként változó, más területeket másként kezelünk, attól függően, hogy mennyi negatív tapasztalatunk, kudarc élményünk gyűlt ott össze. Egy konfliktus feltárása nem helyettesíti az orvosi ellátást.

Kapcsolódó írások:
Orr monológ - azaz a légutak elváltozásainak háttere
A gyermekbénulás biologikus megértése
A teremtés koronája - avagy a "média-vírus" fénykora
A patkány éve - a járványok hátterében álló kollektív változások, a pestis
A tüdőgyulladás érzelmi háttere

Hogy ne maradj le semmilyen aktuális információról, iratkozz fel a hírlevelemre!

Tudj meg többet:

 

Ha szeretnél közreműködni abban, hogy milyen témában jelenjenek meg cikkek vagy egyéb tartalmak,
azt alább a hozzászólásoknál megteheted. Nagyra értékelem a visszajelzésed!
Ha támogatnád a munkám, sokat tudsz segíteni a cikkek megosztásával,
hogy az információ eljusson a megfelelő helyre, a megfelelő emberekhez.
Ha adományoznál a biologikus gondolkodás elterjedése érdekében, azt ITT tudod megtenni.
Köszönöm megtisztelő figyelmed!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönöm, hogy ellátogattál hozzám! Ha bármi kérdésed van, elérsz az alábbi helyeken:

Fontos linkek

Adatkezelési tájékoztatóCikkekTanfolyamokKonzultációKapcsolatRólam
© Copyright 2017-2024 - Elek Noémi - Minden jog fenntartva.
envelope-ophonefacebookyoutube-playpaper-plane