A mellelváltozások hátterében

A TEJMIRIGY ELVÁLTOZÁSÁNAK ÉRZELMI HÁTTERE

A mellelváltozásoknál többségében 2 szövet érintettségéről beszélünk: a tejmirigyeknél, ősi kötőszövetekről, és a tejvezetékeknél, laphámszövetekről.

 

A tejmirigy egy módosult bőr irha, hártyaszövet,
és a vérből anyatejet szintetizál.

A női testben természetes folyamat, hogy tüszőrepedéstől kezdődően, a progeszteron szint megnövekedésével a szervezetben a mell mirigyállománya növekedni kezd, a mirigylebenykék sejtjei osztódásba kezdenek, hogy azok, (megtermékenyítés esetén) mire a baba kibújik a pocakból,  felkészüljenek a táplálandó utód ellátására.

Tehát közismert tény az, hogy igény (várandósság) esetén a tejmirigy szövetek szaporodásba kezdenek, hogy a "tejüzem" teljesítménye az adott határidőre megfeleljen az elvártaknak, -hiszen a tejmirigyek mennyiségétől függ a termelődő anyatej mennyisége.
Onnantól kezdve, hogy az újszülött rácuppan a cicire, a prolaktin hormon beindítja a tejmirigyek működését, a tejtermelést, a gondozandó csecsemő táplálására.
Amikor egy tejmirigy elváltozást találnak a mellben, akkor azt a szövetszaporulatot (diagnózis: tejmirigy daganat, mamma carcinoma,) ugyanezen igények alakították ki, csak nem feltétlen egy születendő gyermek miatt.
Tehát a tejmirigy daganat hátterében - a tejmirigy funkciójának megfelelően - egy olyan érzelmi konfliktus áll, miszerint "gondozni, táplálni szeretnék/kellene valakit (bármely élőlényt), csak nem tudom, nincs rá kapacitásom/időm/pénzem/energiám".
Ennek hatására az érzelmi frusztráció jelenlétében a tejmirigy szövetek szaporodásnak indulnak a probléma megoldásának céljából, hogy "legyen kapacitásunk a gondozandó személy/állat ellátására", és ez eltart egészen addig, amíg a helyzet valamiféle megoldásra, vagy az érzelem kifejezésre nem kerül.
Amikor ezek valamelyike megtörténik, és már nincs igény a gondoskodásunkra, a plusz szövetek  tuberkolotikus elbontásra kerülnek enyhe gyulladással, ödémásodással, mykobaktériumok által.

 

Mivel a tejmirigy módosult bőrirha, ezért a támadásra, sértésre is reagál egy speciális módon, mégpedig olyan esetekben, amikor egy szerettünknek akarunk kedvére tenni, de sehogy sem sikerül, és ebből vita kerekedik.
Ahogy a csecsemők sírásának, ordításának csillapítására (az esetek többségében) bevált módszer a szoptatás, - vagy a cumi, "inkább cumit nyomok a szájába, akkor legalább nem ordít," - úgy a "táplálás" a "hisztis" felnőttek megnyugtatására is gyakran alkalmas lehet,- "inkább megetetem, csak ne sírjon a szája".😄

 

Ezért, ha a hozzátartozónkkal, kedvesünkkel való vitára, súrlódásra, békétlenségre már sehogy sem találunk megoldást, a konfliktust gyakran a tejmirigy reagálja le, - az érintett személy mielőbbi csitítása, megnyugtatása érdekében.
Ilyen módon, a kapcsolati/párkapcsolati békétlenségek is a mell tejmirigyének elváltozását okozhatják.

 

A TEJVEZETÉKEK ELVÁLTOZÁSÁNAK ÉRZELMI HÁTTERE

 

A tejvezetékek a tejmirigyek által elkészített anyatejet - anyai gondoskodást, táplálékot, szeretetet - vezetik a gondozásra szoruló hozzátartozóhoz.
Az anyatej kilövellését - a "falat mozgatását" - a tejvezetékek falában lévő simaizom segíti elő, ami az hipofízis oxitocin termelése hatására indul be, amikor a csecsemő szopni kezd.

 

A tejvezetékek a bőr felhámból alakultak ki, (külső bőr szenzorika), a funkciójuk az elhatárolás, elvezetés.

 

Tulajdonképpen a tejvezetékek jelentik a csatornát, az összeköttetést, a kapcsolatot gondozó és gondozott között, amin keresztül az éltető nedű - a táplálék, a szeretet, - átadásra, kifej(ez)ésre, megosztásra kerülhet.

Ha ezt valami gátolja,
ha a "csatornában" az áramlás útjába valamiféle akadály gördült,
ha valami gátolja, hogy megfelelően átadjuk a(z) (érzelmi) táplálékot, akkor a vezetékek laphámja egy észrevétlen sorvadásba kezd, ezzel egy átmérőnövekedést hoz létre, hogy az akadályozó tényezőket kimozdítsa a helyéről, és újra szabad utat nyithasson az áramlásnak.

 

Ez történhet konkrétan szoptatás témájában, ha úgy érezzük, hogy akadályozza valami, hogy megfelelően (megfelelő módon, ütemben)/elvárások szerint, "helyesen" szoptassuk a gyermekünket,
vagy átvitt értelemben, ha egy szerettünkkel (kedvesünkkel, kebelbarátunkkal, vagy bármely hozzátartozónak érzett személlyel) eddig sikerült megosztanunk a szeretetünket egymással, de már nem tudjuk, mert valami - például távolságból adódó - akadályba ütközünk, vagy mert a másik "falakat épít maga köré".
Eddig kifejezte a szeretetét, de hirtelen lezárt, érzelmileg megközelíthetetlenné vált, elhidegült a kapcsolat.

 

Egészen addig, amíg zavartatjuk magunkat emiatt, vékonyodik a laphám. Amikor sikerül megoldani a problémát, vagy kifejeznünk kapcsolódó érzelmeinket, akkor a laphám feltöltődésnek, regenerálódásnak indul túlérzékenységgel, ödémásodással, gyulladással, vírusokkal, szövetszaporulattal. Ilyenkor a konfliktus mértékétől függően tapasztalhatunk mell megnagyobbodást, gyulladást, esetleg fájdalmat.
Epileptokrízisben a tejvezeték elvékonyodott laphámja  a simaizom összehúzódások miatt elzáródhat és folyadékfeltorlódás jöhet létre, ami a krízis után felszívódik. (Ezt szokták intraduktális "cisztának", tejvezetékráknak diagnosztizálni.)

 

A mellelváltozások (is) leginkább akkor válnak súlyossá, amikor következmény-konfliktusok, diagnózis-konfliktus, betegségtől való félelem társul hozzájuk. Még a hosszú ideig tartó, erőteljesen megélt konfliktusokból adódó elváltozások is regenerálódni tudnak (a konfliktus-megoldás utáni szakasz végére), ha a konfliktus-aktivitás ténylegesen lezárult, és a "betegségek félelme" nélkül, türelemmel támogatjuk a testünk átalakulási folyamatait.

 

Ezen írás nem törekszik teljességre, a témakör csak egy részét érintettem, és a bennünk zajló biológiai folyamatok és a konfliktus jellegének megértésére szolgál. Minden ember élete-életvonala egyedi, ezért a pontos kiváltó okokat személyre szabottan, a megélt események függvényében érdemes vizsgálni. Az, hogy ki hogyan birkózik meg a konfliktusaival egyénenként változó, más területeket másként kezelünk, attól függően, hogy mennyi negatív tapasztalatunk, kudarc élményünk gyűlt ott össze. Egy konfliktus feltárása nem helyettesíti az orvosi ellátást.Kapcsolódó cikkek:
A meddőség biologikus alapja
Ha nem jön a baba... - azaz nőies (hormon)állapotunk nyomában

Hogy ne maradj le semmilyen aktuális információról, iratkozz fel a hírlevelemre!

Tudj meg többet:

 

Ha szeretnél közreműködni abban, hogy milyen témában jelenjenek meg cikkek vagy egyéb tartalmak,
azt alább a hozzászólásoknál megteheted. Nagyra értékelem a visszajelzésed!
Ha támogatnád a munkám, sokat tudsz segíteni a cikkek megosztásával,
hogy az információ eljusson a megfelelő helyre, a megfelelő emberekhez.
Köszönöm megtisztelő figyelmed!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Köszönöm, hogy ellátogattál hozzám! Ha bármi kérdésed van, elérsz az alábbi helyeken:

Fontos linkek

Adatkezelési tájékoztatóCikkekTanfolyamokKonzultációKapcsolatRólam
© Copyright 2017-2024 - Elek Noémi - Minden jog fenntartva.
envelope-ophonefacebookyoutube-playpaper-plane